En frisk färskostmousse doppas i italiensk maräng. Bränn av marängen och servera med ljummen blåbärskompott. Smidig att ha fryst och ta fram vid service. Börja tina blåbären då de ska tina långsamt.

Färskostmousse i italiensk maräng med blåbärskompott

Recept av Desirée Jaks

En frisk färskostmousse doppas i italiensk maräng. Bränn av marängen och servera med ljummen blåbärskompott. Smidig att ha fryst och ta fram vid service. Börja tina blåbären då de ska tina långsamt.

Gör så här

  • Färskostmousse:

    • Vispa färskost och vispgrädde lätt, tills det börjar få toppar. Ställ åt sidan.
    • Vispa äggulan luftig i en rostfri bunke. Koka under tiden socker och vatten till 118°.
    • Häll sockerlagen i en tunn stråle på äggulorna under vispning. Vispa tills det svalnat och blivit fluffigt.
    • Värm upp vispgrädden och smält ner det blötlagda gelatinet i den.
    • Blanda ner lite av färskostblandningen i gelatingrädden. Blanda sedan ner det i resterande färskostblandning. Vänd försiktigt ner äggulorna.
    • Gjut moussen i silikonformar och frys.
  • Blåbärskompott:

    • Tina blåbären i ett durkslag. Ta vara på vätskan som rinner av från bären.
    • Koka ihop den avrunna vätskan med socker, pressad citron och stjärnanis. Blanda lagen med blåbären
  • Italiensk maräng:

    • Vispa äggvitor och en nypa salt till ett vitt skum i en rostfri bunke.
    • Koka upp socker och vatten till 121°.
    • Häll sockerlagen i en tunn stråle på äggvitorna under vispning.
    • Vispa tills marängen svalnat och blivit blank och styv.
  • Servering:

    • Ta ut färskostmoussen ur formarna och stick en gaffel i botten på moussen. Doppa moussen i den italienska marängen. Ta försiktigt bort bakelsen från gaffeln och lägg upp på ett fat.
    • Bränn av marängen med en gasbrännare.
    • Låt tina 3 min innan servering. Eller förvara i frys fram till servering. Är de helt frysta behöver de tina ca 10 min innan servering.
    • Värm upp blåbärskompotten försiktigt och servera färskostbakelserna med de varma blåbären.