Färskostgnocchi med skogssvamp och smörsås
Färsk gnocchi med färskost istället för potatis, serveras med en len smörsås smaksatt med lagrad ost, Till gnocchin serveras också stekt och färsk svamp som toppas med krossad grönpeppar. Erbjud som mellanrätt eller förrätt på menyn.
Gör så här
-
Färskostgnocchi:
- Vispa ihop färskost, riven ost och ägg. Tillsätt lite mjöl åt gången, blanda till en homogen smet. Smaka upp med salt och nymalen svartpeppar.
- Lägg upp smeten i spritspåse. Spritsa ut smeten i avlånga korvar på väl mjölad bänk, mjöla på toppen.
- Skär upp i små bitar, ca 2x2cm. Skaka runt dem lite lätt i mjöl. Täck med kökshandduk fram till servering.
-
Svamp:
- Lägg undan 2 champinjoner till garnering. Skär resterande svamp i bitar.
- Skär gräslöken fint.
-
Smörsås:
- Koka upp crème fraiche i en kastrull. Mixa ner hälften av smöret med hjälp av en stavmixer.
- Koka upp såsen försiktigt igen och mixa ner resterande smör samt den rivna osten.
- Värm försiktigt och smaka upp med salt och citronsaft.
-
Vid servering:
- Värm upp olja i en stekpanna. Stek svampen tills den börjar ta färg, tillsätt då smör och stek tills svampen blir gyllene. Smaka av med salt och citronsaft.
- Hyvla de sparade champinjonerna tunt, gärna med mandolin.
- Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten. Koka gnocchin tills de flyter upp, ca 3 min. Lyft upp och lägg på en smord form. Skaka runt så gnocchin inte klibbar ihop.
- Lägg svampen i såsen och värm upp försiktigt. Rör ner den hackade gräslöken.
- Arrangera färskostgnocchin på tallrikar. Ringla över smörsåsen och toppa med krossad grönpeppar och skivade champinjoner.