![Sorbeten på flamberat päron är makalöst god. Sötman balanseras upp av päronbrännvinet och matchar kolatonerna som får skärpa av rosmarin. En glassdessert utöver det vanliga.](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/foodservice-se/coupe-med-gelato-pa-kola--och-rosmarin-samt-sorbet-pa-flamberat-paron/1644128978.jpg?width=1230&height=670&rmode=crop&format=webp&quality=80)
Coupe med gelato på kola och rosmarin samt sorbet på flamberat päron
![Coupe med gelato på kola och rosmarin samt sorbet på flamberat päron](https://cdn-kund.arla.se/recept/coupe-med-gelato-pa-kola--och-rosmarin-samt-sorbet-pa-flamberat-paron/qrcode.png?utm_source=qr&utm_medium=recipe-print)
![Arla Pro](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/Files/foodservice-se/94410491/90ba3c84-5c91-4ca4-bb39-9951826e4508.png?width=50&height=50&format=webp&quality=80&rmode=crop)
Sorbeten på flamberat päron är makalöst god. Sötman balanseras upp av päronbrännvinet och matchar kolatonerna som får skärpa av rosmarin. En glassdessert utöver det vanliga.
Gör så här
-
- Lägg de flamberade päronklyftorna i coupeglas.
- Varva gelato, sorbet och kolasås på päronen. Garnera ev med en rosmarinkvist.
-
Flamberat päron:
- Dela och kärna ur päronen. Skär i tunnare klyftor och karamellisera i socker och smör.
- Häll päronbrännvinet på päronen och flambera. Låt sjuda nästan torrt.
-
Gelato på kola och rosmarin:
- Blanda vit och gul bas i en bunke. Tillsätt kolasåsen och mixa slätt.
- Frys i gelatomaskin. Ta ur gelatomaskinen, lägg i kantin och chockfrys i 10 min.
-
Vit bas:
- Häll mjölk i pastörisatorn. Sätt programmet på hög pastörisering. Värm till 40°.
- Blanda de torra igredienserna och häll i pastörisatorn. Värm till 45° och tillsätt grädden. Värm till 85°. Kyl ner till 4°.
- Låt mogna i minst 4 tim, helst 12 tim i pastörisatorn.
-
Gul bas:
- Häll mjölk i pastörisatorn. Sätt programmet på låg pastörisering. Värm till 40°.
- Blanda de torra igredienserna och häll i pastörisatorn. Värm till 45° och tillsätt grädde och äggulor. Värm till 65° och låt gå i 30 min. Kyl ner till 4°.
- Låt mogna i minst 4 tim, helst 12 tim i pastörisatorn.
-
Kolasås med rosmarin:
- Koka ihop sirap, socker och grädde så att sockret löser sig. Sänk temperaturen och tillsätt rosmarinkvistarna. Låt sjuda till en kolasås.
- Låt svalna och plocka bort rosmarinkvistarna.
-
Sorbet på flamberat päron:
- Skär päronen i bitar och karamellisera i socker och smör. Häll päronbrännvin på päronen och flambera. Låt det sjuda nästan torrt.
- Mixa de karamelliserade päronen, päronpasta, sockerlag och citronsaft. Passera och mixa med bas 50 frukt.
- Frys i glassmaskin. Ta ur glassmaskinen, lägg i kantin och chockfrys i 10 min.