![Ljust gul med fin syra från ugnsrostade citroner. Krämig lyxrisotto i härligt sällskap. Perfekt på smaksked som förrätt eller amuse bouche.](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/foodservice-se/citronrisotton-med-rostad-parmaskinka/417033530.jpg?width=1230&height=670&rmode=crop&format=webp&quality=80)
Citronrisotton med rostad parmaskinka
![Citronrisotton med rostad parmaskinka](https://cdn-kund.arla.se/recept/citronrisotton-med-rostad-parmaskinka/qrcode.png?utm_source=qr&utm_medium=recipe-print)
![Årets Kock](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/Files/foodservice-se/933244067/98b06435-3ead-4e1a-aea0-0b820f32b9c7.png?width=50&height=50&format=webp&quality=80&rmode=crop)
Ljust gul med fin syra från ugnsrostade citroner. Krämig lyxrisotto i härligt sällskap. Perfekt på smaksked som förrätt eller amuse bouche.
Gör så här
-
- Skala av det yttersta gulfärgade skalet på 3 citroner (vid 10 port). Mixa skalet med rapsolja, sila och spara oljan till toppingen.
- Dela alla 5 citronerna och skär av botten så att de står stadigt i en ugnssäker form. Skär ett kryss i varje citronhalva och lägg en klick smör och lite honung på varje. Stek i ugn, 175° tills citronerna är bruna, ca 50 min. Pressa ut den återstående saften och sila.
- Fräs schalottenlök och ris i lite av smöret. Slå på vin och späd med buljong vart eftersom risotton kokar. Koka tills riset har en liten kärna och risotton är lagom krämig.
- Tillsätt citronsaften, resten av smöret samt ost. Smaka av med salt och peppar.
- Strimla parmaskinka och stek i teflonpanna med lite rapsolja tills parmaskinkan är krispig.
- Servera risotton toppad med parmaskinka, citronolja och färsk körvel.