Ljust gul med fin syra från ugnsrostade citroner. Krämig lyxrisotto i härligt sällskap. Perfekt på smaksked som förrätt eller amuse bouche.

Citronrisotton med rostad parmaskinka

Citronrisotton med rostad parmaskinka
Recept av Roland Persson

Ljust gul med fin syra från ugnsrostade citroner. Krämig lyxrisotto i härligt sällskap. Perfekt på smaksked som förrätt eller amuse bouche.

Gör så här

    • Skala av det yttersta gulfärgade skalet på 3 citroner (vid 10 port). Mixa skalet med rapsolja, sila och spara oljan till toppingen.
    • Dela alla 5 citronerna och skär av botten så att de står stadigt i en ugnssäker form. Skär ett kryss i varje citronhalva och lägg en klick smör och lite honung på varje. Stek i ugn, 175° tills citronerna är bruna, ca 50 min. Pressa ut den återstående saften och sila.
    • Fräs schalottenlök och ris i lite av smöret. Slå på vin och späd med buljong vart eftersom risotton kokar. Koka tills riset har en liten kärna och risotton är lagom krämig.
    • Tillsätt citronsaften, resten av smöret samt ost. Smaka av med salt och peppar.
    • Strimla parmaskinka och stek i teflonpanna med lite rapsolja tills parmaskinkan är krispig.
    • Servera risotton toppad med parmaskinka, citronolja och färsk körvel.