Citronrisotton med rostad parmaskinka
Ljust gul med fin syra från ugnsrostade citroner. Krämig lyxrisotto i härligt sällskap. Perfekt på smaksked som förrätt eller amuse bouche.
Gör så här
-
- Skala av det yttersta gulfärgade skalet på 3 citroner (vid 10 port). Mixa skalet med rapsolja, sila och spara oljan till toppingen.
- Dela alla 5 citronerna och skär av botten så att de står stadigt i en ugnssäker form. Skär ett kryss i varje citronhalva och lägg en klick smör och lite honung på varje. Stek i ugn, 175° tills citronerna är bruna, ca 50 min. Pressa ut den återstående saften och sila.
- Fräs schalottenlök och ris i lite av smöret. Slå på vin och späd med buljong vart eftersom risotton kokar. Koka tills riset har en liten kärna och risotton är lagom krämig.
- Tillsätt citronsaften, resten av smöret samt ost. Smaka av med salt och peppar.
- Strimla parmaskinka och stek i teflonpanna med lite rapsolja tills parmaskinkan är krispig.
- Servera risotton toppad med parmaskinka, citronolja och färsk körvel.