
Citronbakelse med citronchokladmousse


Den 6 november stupade Gustav II Adolf i slaget om Lützen. En bakelse brukar säljas till minne av hans dödsdag. Det här är en variant av Gustav Adolfsbakelse med choklad och citron.
Gör så här
-
Citronchokladmousse:
- Vispa puré och äggula till ett lätt skum.
- Koka upp socker och vatten till 121°. Häll sockerlagen i äggskummet under vispning. Smält gelatinet och blanda i.
- Blanda den smälta chokladen med äggvispet. Vänd ner grädden.
-
Citronkaka:
- Vispa ägg, socker, citronsaft och rivet skal fluffigt.
- Blanda ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det smälta smöret.
- Stryk ut smeten på en plåt med silpat. Baka av i ugn på 170° ca 13 min.
-
Citrontryffel:
- Koka upp grädde och puré. Häll blandningen över chokladen. Blanda i gelatinet och mixa tryffeln slät, låt kallna helt i kyl. Vispa upp tryffeln försiktigt och lägg i en spritspåse med tyll.
-
Citroncurd:
- Värm puré, äggula och socker under omrörning till 82°. Sila krämen och rör ner smör och gelatin. Mixa curden slät och häll i en form så att curden blir ca 0,5 cm hög. Låt stelna. Skär i små kuber.
-
Montering:
- Stansa ut två bottnar från citronkakan så att de passar i en rektangulär form, ca 40x10 cm. Lägg en botten i formen.
- Stryk mousse i ett tunt lager på botten. Lägg på den andra botten och fyll upp formen med mousse, Låt stelna i frys.
- Fyll även små quenelleformar med mousse och frys. Plocka ut de frysta quenellerna och lägg på kakan. Spritsa på citrontryffel, låt stelna i frys.
- Dela kakan till bakelser ca 3 cm breda bitar. Toppa med citroncurd i kuber och chokladplattor.