Det här är en enkelt presenterad dessert som passar perfekt till lunchserveringen då den är lätt att ha förberedd i frysen. Flera smaker samsas i olika lager i portionsskålar.

Chokladkola, tranbärsbavaroise och pannacotta på rostad grädde

Chokladkola, tranbärsbavaroise och pannacotta på rostad grädde
Recept av Isabella Vestergren

Det här är en enkelt presenterad dessert som passar perfekt till lunchserveringen då den är lätt att ha förberedd i frysen. Flera smaker samsas i olika lager i portionsskålar.

Gör så här

  • Chokladkola:

    • Smält chokladen. Koka upp grädden och blanda med chokladen.
    • Koka socker, vatten och glykos till 130°.
    • Rör ner chokladganachen i sockerlagen och fortsätt koka under omrörning till 102°.
    • Häll chokladkolan i en bunke och låt svalna. Fyll upp en spritspåse.
  • Rostad grädde:

    • Häll grädden i ett lagom stort bleck så att grädden fyller upp ca 2 cm.
    • Rosta i ugnen på 160° ca 1 tim, rör om då och då.
  • Pannacotta med rostad grädde:

    • Blanda gelatinpulver och vatten. Låt stå tills det satt sig.
    • Koka upp den rostade grädden, mjölk, kaffe och socker. Rör ner gelatinmassan och mixa till en slät smet. Låt kallna och sätta sig lite i isbad, rör om då och då. Fyll upp en spritspåse.
  • Yoghurt- och tranbärsbavaroise:

    • Blanda gelatinpulver och vatten. Låt stå tills det satt sig.
    • Värm puré, socker och äggula till 82° under konstant vispning. Sila av och rör ner gelatinmassan. Låt svalna något under omrörning över isbad.
    • Rör ner yoghurten. Vänd ner grädden i smeten. Fyll upp en spritspåse.
  • Mandelmaräng:

    • Mixa mandel och dinkelflingor. Tillsätt mandelmassa och mjölk, mixa till en grovkornig massa.
    • Vispa upp äggvitan och tillsätt sockret lite i taget. Vispa till en fluffig maräng.
    • Blanda ner lite av marängen i mandelmassan. Vänd sedan ner massan i marängen och smaksätt med salt.
    • Stryk ut ca 2 cm tjockt på silpatmatta. Baka av i ugn på 180° 8–10 min.
    • Låt svalna och bryt i mindre bitar.
  • Montering och dekoration:

    • Spritsa ett tunt lager chokladkola i portionsskålar. Spritsa ett lager pannacotta över chokladkolan, ca 1 cm. Låt sätta sig i frysen.
    • Fyll på med ett lager bavaroise, ca 2 cm. Ställ i frys och låt sätta sig.
    • Dekorera desserten genom att spritsa små toppar av chokladkola och lägg på små bitar mandelmaräng, tranbär och atsinakrasse. Strö över lite krossade kaffebönor och flingsalt.