![Det här är en enkelt presenterad dessert som passar perfekt till lunchserveringen då den är lätt att ha förberedd i frysen. Flera smaker samsas i olika lager i portionsskålar.](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/foodservice-se/chokladkola-tranbarsbavaroise-och-pannacotta-pa-rostad-gradde/1285483635.jpg?width=1230&height=670&rmode=crop&format=webp&quality=80)
Chokladkola, tranbärsbavaroise och pannacotta på rostad grädde
![Chokladkola, tranbärsbavaroise och pannacotta på rostad grädde](https://cdn-kund.arla.se/recept/chokladkola-tranbarsbavaroise-och-pannacotta-pa-rostad-gradde/qrcode.png?utm_source=qr&utm_medium=recipe-print)
![Årets Konditor](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/Files/foodservice-se/922834709/a10681ac-8fc7-49c1-9b3a-e7eaff7340f6.png?width=50&height=50&format=webp&quality=80&rmode=crop)
Det här är en enkelt presenterad dessert som passar perfekt till lunchserveringen då den är lätt att ha förberedd i frysen. Flera smaker samsas i olika lager i portionsskålar.
Gör så här
-
Chokladkola:
- Smält chokladen. Koka upp grädden och blanda med chokladen.
- Koka socker, vatten och glykos till 130°.
- Rör ner chokladganachen i sockerlagen och fortsätt koka under omrörning till 102°.
- Häll chokladkolan i en bunke och låt svalna. Fyll upp en spritspåse.
-
Rostad grädde:
- Häll grädden i ett lagom stort bleck så att grädden fyller upp ca 2 cm.
- Rosta i ugnen på 160° ca 1 tim, rör om då och då.
-
Pannacotta med rostad grädde:
- Blanda gelatinpulver och vatten. Låt stå tills det satt sig.
- Koka upp den rostade grädden, mjölk, kaffe och socker. Rör ner gelatinmassan och mixa till en slät smet. Låt kallna och sätta sig lite i isbad, rör om då och då. Fyll upp en spritspåse.
-
Yoghurt- och tranbärsbavaroise:
- Blanda gelatinpulver och vatten. Låt stå tills det satt sig.
- Värm puré, socker och äggula till 82° under konstant vispning. Sila av och rör ner gelatinmassan. Låt svalna något under omrörning över isbad.
- Rör ner yoghurten. Vänd ner grädden i smeten. Fyll upp en spritspåse.
-
Mandelmaräng:
- Mixa mandel och dinkelflingor. Tillsätt mandelmassa och mjölk, mixa till en grovkornig massa.
- Vispa upp äggvitan och tillsätt sockret lite i taget. Vispa till en fluffig maräng.
- Blanda ner lite av marängen i mandelmassan. Vänd sedan ner massan i marängen och smaksätt med salt.
- Stryk ut ca 2 cm tjockt på silpatmatta. Baka av i ugn på 180° 8–10 min.
- Låt svalna och bryt i mindre bitar.
-
Montering och dekoration:
- Spritsa ett tunt lager chokladkola i portionsskålar. Spritsa ett lager pannacotta över chokladkolan, ca 1 cm. Låt sätta sig i frysen.
- Fyll på med ett lager bavaroise, ca 2 cm. Ställ i frys och låt sätta sig.
- Dekorera desserten genom att spritsa små toppar av chokladkola och lägg på små bitar mandelmaräng, tranbär och atsinakrasse. Strö över lite krossade kaffebönor och flingsalt.