Chokladgelato med dadlar
Chokladsmaken blir extra fyllig och får naturlig sötma av färska dadlar. De innehåller mycket socker och glassen behöver därför kompenseras med mjölk.
Gör så här
-
- Smält chokladen i mikro.
- Värm 1000 g av den bruna basen lätt och blanda i chokladen.
- Mixa dadlar, mjölk och resterande brun bas. Blanda med chokladbasen.
- Frys i gelatomaskin. Ta ur gelatomaskinen, lägg i kantin och chockfrys i 10 min. Ringla över chokladsås och strö över dadlar.
-
Brun bas:
- Häll mjölk i pastörisatorn. Sätt programmet på mycket hög pastörisering. Värm till 40°.
- Blanda de torra ingredienserna och häll i pastörisatorn. Värm till 45° och tillsätt grädden. Värm till 90°. Sänk temperaturen till 65° och tillsätt chokladen. Kyl ner till 4°.
- Låt mogna i minst 4 tim, helst 12 tim i pastörisatorn.
-
Chokladsås:
- Lägg alla ingredienser utom smöret i en kastrull. Värm under omrörning tills det smält samman.
- Montera ner smöret.