Chokladsmaken blir extra fyllig och får naturlig sötma av färska dadlar. De innehåller mycket socker och glassen behöver därför kompenseras med mjölk.

Chokladgelato med dadlar

Recept av Kenneth Erlandsson

Chokladsmaken blir extra fyllig och får naturlig sötma av färska dadlar. De innehåller mycket socker och glassen behöver därför kompenseras med mjölk.

Gör så här

    • Smält chokladen i mikro.
    • Värm 1000 g av den bruna basen lätt och blanda i chokladen.
    • Mixa dadlar, mjölk och resterande brun bas. Blanda med chokladbasen.
    • Frys i gelatomaskin. Ta ur gelatomaskinen, lägg i kantin och chockfrys i 10 min. Ringla över chokladsås och strö över dadlar.
  • Brun bas:

    • Häll mjölk i pastörisatorn. Sätt programmet på mycket hög pastörisering. Värm till 40°.
    • Blanda de torra ingredienserna och häll i pastörisatorn. Värm till 45° och tillsätt grädden. Värm till 90°. Sänk temperaturen till 65° och tillsätt chokladen. Kyl ner till 4°.
    • Låt mogna i minst 4 tim, helst 12 tim i pastörisatorn.
  • Chokladsås:

    • Lägg alla ingredienser utom smöret i en kastrull. Värm under omrörning tills det smält samman.
    • Montera ner smöret.