Saltkolasmaken är väldigt populär bland cafégästerna. Här har en mjuk cheesecake på en krispig botten fått en topping av dulce de leche, knapriga rostade pekannötter och lite flingsalt vilket ger den där brytningen som är så omtyckt.

Cheesecake dulce de leche med havssalt och pekannötter

Cheesecake dulce de leche med havssalt och pekannötter
Recept av Sara Aasum Hultberg

Saltkolasmaken är väldigt populär bland cafégästerna. Här har en mjuk cheesecake på en krispig botten fått en topping av dulce de leche, knapriga rostade pekannötter och lite flingsalt vilket ger den där brytningen som är så omtyckt.

Gör så här

  • Botten:

    • Mixa kakorna fint och blanda med smör och strösocker, tryck ut i en tårtring 20–22 cm i diameter.
    • Baka på 180° i 7–8 min. Låt svalna och ta bort tårtringen.
  • Cheesecake:

    • Blanda gelatinpulvret tillsammans med vatten, låt svälla ca 10 min.
    • Mixa färskost, strösocker, vaniljsocker, citronskal och saft till en jämn smet.
    • Smält gelatinblandningen i mikron men låt det bara bli ljummet, blanda med lite av färskostblandningen och vänd sedan ner med resterande färskostsmet.
    • Vispa grädden löst och vänd ner i färskosten.
    • Fodra tårtringen med plastband. Sätt tillbaka tårtringen på bottnen. Pressa ut bottnen lätt med en sked så den fyller hela ringen.
    • Fyll med cheesecakesmeten och jämna till ytan. Ställ i frys att stelna.
  • Topping:

    • Rosta nötterna i ugn på 175° i ca 8 min. Hacka dem grovt.
    • Bred ut dulce de leche på den frysta kakan och toppa med rostade nötter och havssalt.