
Butterkaka med saffran och brynt smör


Butterkaka är en klassisk och omtyckt bulle att bjuda på till fikat och alltid populärt bland kunderna. I julsäsongen passar det perfekt att baka butterkaka med saffran i bulldegen. Fyllningen har smak av vanilj och krämen är gjord på brynt smör.
Gör så här
-
- Blanda samtliga ingredienser till degen i en degblandare och kör 3 min på låg hastighet. Öka hastigheten och kör ca 8 min till en fin deg. Tryck ut degen på en plåt och låt vila i kylen i minst 2 tim eller över natten.
- Blanda alla ingredienser till fyllningen.
- Kavla ut degen ca ½ cm och bred på fyllningen. Rulla ihop degen tight till ca 5 cm i diameter. Skär ca 3–4 cm bitar à 50 g. Lägg 7 st per form i en tårtring med bakplåtspapper, ca 20 cm i diameter.
- Jäs till dubbel storlek i rasken eller i rumstemperatur.
-
Brynt smörkräm:
- Bryn smöret i en kastrull. Koka upp mjölk och socker. Blanda äggula med majsstärkelse.
- Temperera äggblandningen med den heta mjölken. Häll tillbaka i kastrullen och sjud tills några bubblor bryter ut.
- Mixa ner det brynta smöret i krämen. Låt svalna och lägg på sprits.
-
Avbakning och pensling:
- Koka en sockerlag, 50/50 till pensling efter avbakning.
- Tryck ner spritsen med brynt smörkräm i varje bulle och sprita på ca 10 g per bulle.
- Baka av butterkakorna i ugn på 190° ca 14 min. Pensla med sockerlag direkt när butterkakorna kommer ur ugnen.