Butterkaka är en klassisk och omtyckt bulle att bjuda på till fikat och alltid populärt bland kunderna. I julsäsongen passar det perfekt att baka butterkaka med saffran i bulldegen. Fyllningen har smak av vanilj och krämen är gjord på brynt smör.

Butterkaka med saffran och brynt smör

Butterkaka med saffran och brynt smör
Recept av Sara Aasum Hultberg

Butterkaka är en klassisk och omtyckt bulle att bjuda på till fikat och alltid populärt bland kunderna. I julsäsongen passar det perfekt att baka butterkaka med saffran i bulldegen. Fyllningen har smak av vanilj och krämen är gjord på brynt smör.

Gör så här

    • Blanda samtliga ingredienser till degen i en degblandare och kör 3 min på låg hastighet. Öka hastigheten och kör ca 8 min till en fin deg. Tryck ut degen på en plåt och låt vila i kylen i minst 2 tim eller över natten.
    • Blanda alla ingredienser till fyllningen.
    • Kavla ut degen ca ½ cm och bred på fyllningen. Rulla ihop degen tight till ca 5 cm i diameter. Skär ca 3–4 cm bitar à 50 g. Lägg 7 st per form i en tårtring med bakplåtspapper, ca 20 cm i diameter.
    • Jäs till dubbel storlek i rasken eller i rumstemperatur.
  • Brynt smörkräm:

    • Bryn smöret i en kastrull. Koka upp mjölk och socker. Blanda äggula med majsstärkelse.
    • Temperera äggblandningen med den heta mjölken. Häll tillbaka i kastrullen och sjud tills några bubblor bryter ut.
    • Mixa ner det brynta smöret i krämen. Låt svalna och lägg på sprits.
  • Avbakning och pensling:

    • Koka en sockerlag, 50/50 till pensling efter avbakning.
    • Tryck ner spritsen med brynt smörkräm i varje bulle och sprita på ca 10 g per bulle.
    • Baka av butterkakorna i ugn på 190° ca 14 min. Pensla med sockerlag direkt när butterkakorna kommer ur ugnen.