Budapestbakelse med mandarin och persimon

Recept av Kenneth Erlandsson

Gör så här

  • Budapestbotten:

    • Mixa hasselnötterna fint och blanda med maizena och socker.
    • Vispa äggvitan fast och fluffig. Vispa ned sockret och vänd ner nötblandningen.
    • Bred ut på en plåt med bakplåtspapper. Baka av i ugn på 170° ca 20 min. Därefter ca 4 min med öppet spjäll.
  • Sorbet på mandarin och persimon:

    • Skala persimonfrukterna. Mixa sockerlag, socker och perimon till en puré och passera.
    • Tillsätt mandarinpuré, citronsaft och bas 50 och mixa slätt.
    • Tillsätt jilk och frys i gelatomaskin. Ta ur gelatomaskinen, lägg i kantin och chockfrys i 10 min.
  • Chokladsås:

    • Lägg alla ingredienser utom smöret i en kastrull. Värm under omrörning tills det smält samman.
    • Montera ner smöret.
  • Montering och garnering:

    • Dela budapestbotten på hälften till två bottnar. Lägg den ena i en passande rektangulär tårtring. Fyll till hälften med sorbet och lägg på den andra bottnen. Fyll upp formen med sorbet och chockfrys i 15 min.
    • Skär i bitar och garnera med hackade hasselnötter, mandarinklyftor och chokladspiraler. Servera med chokladsåsen.