![Ugnsbakad och smörbrynt spetskål med plockad brysselkål och strimlad, picklad rödkål som avnjuts tillsammans med en pepparrotssmakande smörsås och persiljeolja.](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/foodservice-se/brynt-och-picklad-kal-med-pepparrot-smorsas-och-persilja/1330029668.jpg?width=1230&height=670&rxy=0.51,0.49&format=webp&quality=80)
Brynt och picklad kål med pepparrot, smörsås och persilja
![Brynt och picklad kål med pepparrot, smörsås och persilja](https://cdn-kund.arla.se/recept/brynt-och-picklad-kal-med-pepparrot-smorsas-och-persilja/qrcode.png?utm_source=qr&utm_medium=recipe-print)
![Årets Kock](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/Files/foodservice-se/933244067/98b06435-3ead-4e1a-aea0-0b820f32b9c7.png?width=50&height=50&format=webp&quality=80&rmode=crop)
Ugnsbakad och smörbrynt spetskål med plockad brysselkål och strimlad, picklad rödkål som avnjuts tillsammans med en pepparrotssmakande smörsås och persiljeolja.
Gör så här
-
Brynt spetskål och plockad brysselkål:
- Baka spetskålen i ugn på 225° i 30–40 min tills de är hårt sotade (sötman kommer fram då). Plocka bort de sotade bitarna. Dela spetskålhuvudena och bryn dem på snittytan i smör och olja. Krydda med salt och pressa över citronsaft.
- Plocka brysselkålen i blad. Värm i lite smör vid servering, krydda med salt.
-
Picklad rödkål:
- Strimla rödkålen tunt. Koka upp vatten, socker och ättika och slå över kålen. Låt dra så länge som möjligt. Sila av vid servering.
-
Smörsås:
- Koka ihop grädde, crème fraiche och smör ca 10 min. Tillsätt pepparrot och citronsaft och smaka av med salt. Mixa såsen skummig med en stavmixer vid servering.
-
Persiljeolja:
- Värm oljan till 60° och mixa med persilja och spenat på maxhastighet i en kannmixer i 3–4 min. Sila genom kaffefilter.
-
Vid servering:
- Lägg den brynta kålen på tallrikar och toppa med brysselkål och picklad rödkål. Skeda över den skummade smörsåsen och rippla över lite persiljeolja. Toppa med persilja, persiljestjälkar och pepparrot.