Fritters är omtyckta och matiga små frasiga plättar som oftast innehåller grönsaker och gärna ost. Broccolifritters tillsammans med klyftpotatis och gurkyoghurt blir en både mättande och komplett lunch. Passar perfekt att värma på i bleck.

Broccolifritters

Broccolifritters

Fritters är omtyckta och matiga små frasiga plättar som oftast innehåller grönsaker och gärna ost. Broccolifritters tillsammans med klyftpotatis och gurkyoghurt blir en både mättande och komplett lunch. Passar perfekt att värma på i bleck.

Lägg till i favoriter Skriva ut
Goda Mal
Receptet uppfyller våra krav för Goda Mål
  • Klimatberäknade Klimatberäknade
  • Näringsberäknade Näringsberäknade
  • Rimlig kostnad Rimlig kostnad
  • Populära smaker Populära smaker
  • Lätt att laga Lätt att laga
Läs mer om Goda Mål

Ingredienser

10 port
10 port
Broccolifritters:
  • 800 g broccoli
  • 450 g ägg
  • 200 g Arla Ko Präst® Ost 31%
  • 60 g majsstärkelse
  • 80 g ströbröd
  • 6 g salt
  • 2 g cayennepeppar
  • 50 g rapsolja, till stekning
Klyftpotatis:
  • 1,5 kg potatis
  • 30 g olivolja
  • 2 g torkad oregano
  • 3 g vitlökspulver
  • 7 g salt
Tomatsallad:
  • 500 g blandade tomater
  • 100 g rödlök
  • 30 g olivolja
  • 3 g salt
  • 2 g svartpeppar
0,5 Kg CO₂e per måltid exkl. tillbehör
Beräkning av receptets klimatavtryck

Klimatavtrycket anges som CO₂-ekvivalenter (CO₂e) i kg per portion, exklusive eventuella tillbehör till måltiden. Beräkningen baseras på RISE klimatdatabas med livscykelanalyser av mer än 800 livsmedel. Stjärnorna motsvarar RISE klimatskala där max 0,4 kg CO₂e per portion ger tre stjärnor. 

Läs mer från RISE om CO₂e och klimatskalan
Håll skärmen tänd

Gör så här

  • Broccolifritters:
    • Skär av broccolibuketterna från stjälkarna. Skär ner buketterna och ånga dem i ugn 2–3 min. Kyl i blaster.
    • Riv de råa stjälkarna grovt.
    • Blanda ägg, riven ost, majsstärkelse, ströbröd, salt och cayennepeppar. Vänd ner all broccoli.
    • Forma till plättar à 60 g. Stek på bägge sidor i olja. Baka klart i ugn på 200° ca 5 min på oljade bleck.
  • Klyftpotatis:
    • Skär potatisen i klyftor, blanda med olja och rosta i ugnen på 200° i 25–30 min.
    • Blanda oregano, vitlökspulver och salt och strö över den rostade potatisen.
  • Gurkyoghurt:
    • Riv gurkan grovt och pressa ur vätskan.
    • Blanda yoghurt, krämig vitost, gurka och finriven vitlök.
  • Tomatsallad:
    • Skiva eller tärna tomaterna grovt. Hacka rödlöken fint.
    • Strö rödlöken över tomaterna, ringla på olja, salta och peppra.
Näring per port
  • Fett29,5 gram
  • Kolhydrater46,9 gram
  • Protein20,6 gram
  • Energi (Kj)2 239 Kj
  • Energi (Kcal)535 Kcal
0,5 Kg CO₂e per måltid exkl. tillbehör
Beräkning av receptets klimatavtryck

Klimatavtrycket anges som CO₂-ekvivalenter (CO₂e) i kg per portion, exklusive eventuella tillbehör till måltiden. Beräkningen baseras på RISE klimatdatabas med livscykelanalyser av mer än 800 livsmedel. Stjärnorna motsvarar RISE klimatskala där max 0,4 kg CO₂e per portion ger tre stjärnor. 

Läs mer från RISE om CO₂e och klimatskalan
För att få upp måltidens energi och näringsvärde, komplettera med följande per portion: 1 skiva hårt bröd, 5 g Bregott®, 2 dl lättmjölk och 100 g sallad.
Bild som visas om vi inte har en särskild bild för det här tipset
Produkter i detta recept