Blåbärstårtans botten bakas med kokos och brynt smör. På bottnen stryks ett kokoskrisp. Tårtan fylls med blåbärskräm, blåbärsbavaroise och färskostmousse.  Blåbär är en råvara som känns perfekt att servera oavsett säsong. Ändra tårtdekorationen efter årstiden. Blåbärstårtan är vacker att sälja in både som bröllops- och födelsedagstårta.

Blåbärstårta

Blåbärstårta
Recept av Linda Dahl

Blåbärstårtans botten bakas med kokos och brynt smör. På bottnen stryks ett kokoskrisp. Tårtan fylls med blåbärskräm, blåbärsbavaroise och färskostmousse. Blåbär är en råvara som känns perfekt att servera oavsett säsong. Ändra tårtdekorationen efter årstiden. Blåbärstårtan är vacker att sälja in både som bröllops- och födelsedagstårta.

Gör så här

  • Gelatinmassa:

    • Blanda gelatinpulver med kallt vatten och låt stå 10 min.
    • Värm försiktigt och rör lite med slickepott tills gelatinet har smält ut och blivit genomskinligt. Skumma, häll över i skål och plasta.
  • Kokosbotten:

    • Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt det ljumma brynta smöret, blanda sist i äggvitan.
    • Häll upp i 2 st 16 cm anslagsringar. Baka bottnarna i ugn på 180° i 15–17 min.
    • När bottnarna svalnat delas de på mitten, det ska vara 2 bottnar/tårta
  • Kokoskrisp:

    • Rosta kokos gyllenbrun i ugn på 160°, ca 6 min
    • Smält choklad, blanda i kokos och citronskal i chokladen.
    • Tips: Förvara i kyl, hacka och strö över bottnarna eller förvara så den hålls rumstempererad så den kan bredas på bottnen.
  • Blåbärskräm:

    • Koka upp blåbär med socker. Blanda agar agar och socker och rör ner i blåbären, koka i 1–2 min och dra från värmen.
    • Tillsätt gelatinmassa och rör tills den smält ut. Häll upp i bunke och kontaktplasta, kyl tills den stelnat, ca 2 tim.
    • Mixa de stelnade blåbären med stavmixer till en kräm, häll upp på sprits.
  • Blåbärsbavaroise:

    • Koka upp blåbärspuré, citronpuré, grädde och socker. Häll över de lätt uppvispade äggulorna under vispning och sedan tillbaka i kastrullen. Värm till 82–83°.
    • Dra från värmen och tillsätt gelatinmassa och citronverbena. Mixa med stavmixern så att smaken från verbenan kommer fram. Sila över i en bunke och kontaktplasta.
    • Låt krämen svalna till 30–35°. Blanda ihop med lättvispad grädde. Häll upp på sprits, låt den stelna till lite.
    • Tips: Om bavaroisen stelnat för mycket i spritspåsen, mjuka upp den lätt med handen.
  • Vanilj- och färskostmousse:

    • Skrapa ur fröna från vaniljstången och koka upp frön och stång med mjölk, socker och citronskal. Dra från värmen och blanda i gelatinmassa.
    • Sila vaniljmjölken över färskosten och blanda ihop till en jämn smet. Låt svalna till 30–35°. Blanda ner den lättvispade grädden i färskostkrämen.
  • Montering:

    • Bred eller strö ut kokoskrisp på 2 bottnar. Lägg i en 16 cm interiörform.
    • Spritsa ut blåbärskräm på krispet därefter spritsas blåbärsbavaroisen på blåbärskrämen och sist en kokosbotten på bavaroisen, tryck till lite försiktigt. Frys.
    • Klä 2 st 20 cm tårtringar med 4 cm plastband. Häll färskostmoussen i ringarna, till ca hälften, tryck sedan i den frysta interiören så att krispet som ligger närmast botten kommer överst (tårtan gjuts alltså uppochner). Frys.
    • Ta bort ringen från tårtan och dra bort plastremsan. Spraya direkt med vit chokladspray. Dekorera med vit chokladdekor, blåbär samt ev ätbara blommor .