Pralinen är färgad blå för att uppmärksamma mustaschkampens blåa färg. Grunden består av ett kokoskrisp med bipollen och fyllningens färskosttryffel är smaksatt med honung. I tryffeln gömmer sig en slät blåbärsmarmelad.

Blåbärspralin

Recept av Josefin Pagander

Pralinen är färgad blå för att uppmärksamma mustaschkampens blåa färg. Grunden består av ett kokoskrisp med bipollen och fyllningens färskosttryffel är smaksatt med honung. I tryffeln gömmer sig en slät blåbärsmarmelad.

Gör så här

  • Blåbärsmarmelad

    • Koka upp puré och invertsocker.
    • Blanda första mängden socker och pektin. Tillsätt blandningen till purén under omrörning i 3 omgångar. Låt koka 1 minut och tillsätt glukos och resterande socker i omgångar. Koka till 104°.
    • Tillsätt citronsyran utblandad med några droppar vatten, koka upp.
    • Häll över i en bunke, kontaktplasta och sätt i kyl över natten.
    • Mixa, lägg på sprits och fyll upp 1/3 av pralinskalen.
  • Färskosttryffel:

    • Värm allt utom chokladen till 80° under omrörning. Häll den varma vätskan över chokladen. Låt smälta några minuter, mixa. Var noga med att inte mixa in några luftbubblor då det förkortar hållbarheten av pralinen.
    • Låt svalna till 32°. (Används en Magic Temper så tillsätt 2% kakaosilk och mixa.) Lägg på sprits och låt svalna till 28–29°. Fyll pralinskalen, men lämna utrymme för krisp och lock.
  • Kokoskrisp med bipollen:

    • Bryn smöret. Mixa kaksmul, kokos och bipollen till ett fint pulver.
    • Smält choklad, kakaosmör och brynt smör och blanda ihop allt med slickepott. Låt svalna till 32°. (Används en Magic Temper så tillsätt 2% kakaosilk och mixa.)
    • Låt svalna till 29° och fyll pralinskalen, men lämna utrymme för lock.
    • Låt krispet sätta sig och locka sedan pralinerna.