Trots bearnaisesåsens franska ursprung är den idag en riktigt svensk klassiker. Generelllt väljer hela 60% av gästerna rätten med såsen, ett säkert kort helt enkelt. Så, var uppstod denna framgågngssås? Bearnaisesåsen skapades till invigningsmenyn för restaurangen Le Pavillon Henri IV utanför Paris. Namnet på restaurangen kom från den franske renässanskungen Henrik IV som i sin tur kom från Béarn. Voilà! genom att döpa såsen till sauce béarnaise knöt man ytterligare band till kungen. Idag finns det en mängd varianter av såsen, men glöm inte, ingen bearnaise utan dragon! 
Psst: Anpassa mängden skirat smör efter vilken konsistens du är ute efter.

Bearnaisesås

Recept av Jimmi Eriksson

Trots bearnaisesåsens franska ursprung är den idag en riktigt svensk klassiker. Generelllt väljer hela 60% av gästerna rätten med såsen, ett säkert kort helt enkelt. Så, var uppstod denna framgågngssås? Bearnaisesåsen skapades till invigningsmenyn för restaurangen Le Pavillon Henri IV utanför Paris. Namnet på restaurangen kom från den franske renässanskungen Henrik IV som i sin tur kom från Béarn. Voilà! genom att döpa såsen till sauce béarnaise knöt man ytterligare band till kungen. Idag finns det en mängd varianter av såsen, men glöm inte, ingen bearnaise utan dragon! Psst: Anpassa mängden skirat smör efter vilken konsistens du är ute efter.

Gör så här

    • Koka upp alla ingredienser till reduktionen och reducera till hälften. Sila av reduktionen ner i en kastrull, låt svalna något.
    • Häll äggulorna i reduktionen och värm på låg temperatur under konstant vispning till en fast konsistens (ca 66°). Dra kastrullen från värmen.
    • Tillsätt smöret lite i taget under vispning till önskad konsistens. Smaka av med färska örter och salt.