En vanlig bärtårta som fått en lemontwist med choklad, lemoncurd och crunch.

Bärtårta med choklad och lemoncurd

Recept av Johan Sandelin

En vanlig bärtårta som fått en lemontwist med choklad, lemoncurd och crunch.

Gör så här

  • Chokladanslag:

    • Blanda mandelmassan med äggula, 400 g äggvita och 300 g socker. Vispa luftigt.
    • Vispa en maräng på resterande äggvita och socker. När marängen är styv, vänd ner den i mandelmasseblandningen. Sikta mjöl och kakao och vänd ner i massan.
    • Ta 10% av massan och blanda med smöret. Vänd tillbaka i massan igen.
    • Fyll i 10 st ”papprade” 20 cm ringar och baka av i 170°.
  • Lemoncurd:

    • Koka upp citronsaft och zest med socker och smör. Slå över äggen och låt massan sjuda i någon minut under vispning. Tillsätt gelatinet och sila genom en finmaskig sil. Mixa krämen slät med stavmixer.
  • Krokantbrickor:

    • Krossa ¾ av hallonen, blanda med krokant och choklad. Stryk ut på plastark och sprinkla på resterande hallon.
  • Till montering:

    • Montering görs enklast i ringar. Dela bottnarna på tre. Dofta bottnarna med citronsockerlag och stryk lemoncurd mellan lagren, kyl. Ta ut och stryk kanten och översta lagret med resterande curd.
    • Spritsa en ring av italiensk maräng och bränn av med en brännare. Garnera med bär.
    • Bryt krokantbrickorna i bitar att dekorera kanten med.