En krämig bakelse med banan, rom och grädde i modern retrotappning.

Bananzabakelse

Bananzabakelse
Recept av Gustaf Mabrouk

En krämig bakelse med banan, rom och grädde i modern retrotappning.

Gör så här

  • Botten:

    • Värm ägg, äggula och socker till 50°, vispa poröst. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.
    • Lägg bakplåtspapper i kapslar, 30x40 cm och bred ut smeten 1,5 cm tjockt. Baka av i 250° ca 5 min. Stjälp upp bottnarna på sockrade bakplåtspapper.
  • Bananpuré:

    • Blanda socker och vatten i en kastrull. Karamellisera sockret till en gyllenbrun färg.
    • Blanda ner delade bananer och tillsätt romen. Låt koka ihop tills bananerna är mjuka och transparenta. Tillsätt saltet.
    • Kör till en slät puré i matberedare och tillsätt smöret lite i taget. Kyl ned.
  • Kräm:

    • Rör ner kvarg och vaniljsocker i grädden. Förvara i kyl.
  • Montering:

    • Stryk bananpurén jämnt fördelat över bottnarna, men spara lite av purén till garnering. Stryk sedan krämen över bananpurén. Rulla ihop tårtorna på längden.
    • Skär i önskade portionsbitar. Använd en stjärntyll och spritsa en krans av grädde, garnera med lite bananpuré i mitten och en chokladdekoration.