Bakad spetskål med broccolicrème och smörad kålbuljong, krispigt bovete, lingon och syrad gurka

Gör så här

  • En klimatsmart vegetarisk rätt där tankarna går till kålpudding. Vinbakad spetskål och lök med broccolikräm serveras med smörad kålbuljong, friterad savojkål, rostat bovete, svartkålsolja, syrad gurka och rårörda lingon.

    • Skär spetskålen i 10 jämna klyftor. Stek ordentligt gyllene på båda sidor i olja. Halvera lökarna och bryn ordentligt på snittsidan.
    • Lägg spetskål och lök i en ugnsform. Täck botten med vin och fyll sedan upp med vatten så att de täcker ca hälften av spetskålen. Lägg en klick smör på varje bit spetskål och salta.
    • Täck med aluminiumfolie och baka i ugn på 190° tills spetskålen är mjuk, ca 40 min. Låt svalna. Häll av kålbuljongen ner i en kastrull. Dela lökarna i lameller. Spara lök och spetskål var för sig. Broccolicréme: 1. Skär broccolin i jämna bitar. 2. Koka upp saltat vatten. Dra från plattan och vispa ner bikarbonat. Koka upp igen och lägg ner broccolin. Koka den mjuk och låt rinna av. 3. Mixa till en slät crème med smör och crème fraiche. Smaka av med salt och citronsaft. Crèmen ska ha en frisk och härlig syra. Svartkålsolja: 1. Repa svartkålen från stammen. Värm oljan till 70°. Mixa kål och olja slätt. Sila av i kaffefilter eller silduk. Syrad gurka: 1. Hyvla gurkan tunt på längden på mandolin och lägg i lagen. Krispig savoykål: 1. Plocka de yttersta gröna bladen från savojkålen. 2. Fritera bladen, ett i taget, i 180° varm olja tills det slutar bubbla. Låt rinna av på papper och salta. Till servering: 1. Rårör lingonen med sockret. Rör försiktigt så att bären håller sig hela. 2. Rosta bovetet i torr panna tills de är gyllene i färgen. Montering: 1. Koka upp kålbuljongen och mixa i smör med en stavmixer. Den ska bli skummig och tjockna. Håll den varm men koka inte. 2. Värm spetskålen i ugn på 100°. Arrangera på tallrik med broccolipuré och de rostade lökarna. Garnera med gurka, lingon, svartkålsolja, savojkål och bovete. Avsluta med den skummiga såsen. Källa: Kockrapporten, Lina Ahlin