En festrätt i vår tids tappning. Helt vegetarisk och med fokus på hållbarhet. Rotsellerin bakas, grillas och serveras med belugalinser, smörstekt king oyster, friterad ostronskivling och picklad shiitake. Till det brynt smörskum och svartkålschips.

Bakad och grillad rotselleri, linser, variation på svamp, brynt smörskum och svartkål

En festrätt i vår tids tappning. Helt vegetarisk och med fokus på hållbarhet. Rotsellerin bakas, grillas och serveras med belugalinser, smörstekt king oyster, friterad ostronskivling och picklad shiitake. Till det brynt smörskum och svartkålschips.

Gör så här

    • Tvätta sellerin och rulla in i aluminiumfolie. Baka i ugn på 140° ca 4 tim, låt svalna.
    • Skär sellerin i ca 1,5 cm tjocka skivor. Grilla på båda sidor på en kolgrill. Pensla med smält smör under grillningen, krydda med salt och peppar
  • Smörskum:

    • Blanda citronsaft och honung i en kastrull och reducera till ca 2 dl återstår. Tillsätt rismjölet och låt sjuda under vispning tills det tjocknar.
    • Bryn smöret till en gyllene färg.
    • Mixa ägg och en del av den reducerade citronsaften. Tillsätt det brynta smöret, lite i taget, till en krämig konsistens. Smaka av med mer citronsaft och salt.
    • Häll upp på sifon och håll varm, 55°. Ladda med 2 patroner vid serveringen.
  • Variation på svamp:

    • Plocka ner ostronskivlingen i strimlor. Fritera strimlorna krispiga i 180° varm olja. Låt rinna av på papper och salta
    • Skär ner king oyster i mindre bitar och stek gyllene i smör. Avsluta med att vända ner schalottenlök och salta.
  • Picklad svamp:

    • Koka upp vinäger, socker, vatten, ingefära, skivad chili och kryddor.
    • Ansa svampen, skala och dela löken på hälften.
    • Lägg svamp och lök i lagen. Koka upp, ta från värmen och låt svalna i lagen.
  • Linser

    • Koka linserna mjuka i grönsaksbuljongen med skivad chili, skivad vitlök och timjan.
    • Häll av vätskan och smaka av med olivolja, salt och peppar
    • Vänd ner persiljan och den stekta king oystersvampen vid servering.
  • Svartkål:

    • Dela bladen i långa band och spreja med smör-&rapsolja. Baka i ugn på 120° tills kålen är krispig, ta ut och salta.
  • Vid servering :

    Lägg upp linserna på rotselleriskivorna och toppa med picklad svamp och lök, friterad ostronskivling, smörskum och krispig svartkål.