Butternutpumpa i olika texturer serveras i denna vegetariska rätt. Bakad i bit, mixad till crème och som lätt krispiga tärningar i vinägretten. Allt toppas med friterad quinoa och frasig persilja.

Bakad butternutpumpa med pumpacrème, ljummen äppelvinägrett och krispig quinoablandning

Bakad butternutpumpa med pumpacrème, ljummen äppelvinägrett och krispig quinoablandning
Recept av Thomas Sjögren

Butternutpumpa i olika texturer serveras i denna vegetariska rätt. Bakad i bit, mixad till crème och som lätt krispiga tärningar i vinägretten. Allt toppas med friterad quinoa och frasig persilja.

Gör så här

    • Skala pumpan och skär toppdelarna av pumporna i 10 portionsbitar à 150 g. Skär ner kantbitar och puts i lika stora delar. Pensla all pumpa med smör och baka både portions-, kant- och putsbitar i ugn på 180°, tills portionsbitarna har en innertemperatur på 93°.
    • Mixa kantbitarna och putset med crème fraiche och smaka av pumpacrèmen med citronsaft och salt.
    • Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen. Torka i ugn på 140° tills quinoan är torr. Fritera hastigt i 160° varm olja till krispig konsistens. Låt rinna av på papper.
    • Fritera persiljan i 160° varm olja, låt rinna av och salta. Rosta pumpakärnorna i ugn på 140° och mixa grovt. Torka citronskalet i ugn på 140°. Blanda quinoa, persilja, pumpakärnor och citronskal, smaka av med flingsalt.
    • Koka upp vinäger och äppeljuice och slå det över den tärnade pumpan. Låt stå och svalna. Bryn smöret.
    • Vid servering: Blanda brynt smör, schalottenlök, äpple och persilja i den ljumma vinägretten med pumpan och smaka av med salt. Lägg upp äppelvinägretten på de bakade pumpabitarna och toppa med den krispiga quinoablandningen. Servera med pumpacrèmen.