Bakad aubergine med uppfriskande örter och ett ostsmör som påminner om en saftig gremolata. Gott även till andra grönsaker och svamp. Toppa rätten med rökt gräddfil och heta nötter.

Aubergine med örtigt ostsmör, rökt gräddfil och knapriga pepparnötter

Recept av Marie Skogström

Bakad aubergine med uppfriskande örter och ett ostsmör som påminner om en saftig gremolata. Gott även till andra grönsaker och svamp. Toppa rätten med rökt gräddfil och heta nötter.

Gör så här

    • Skär auberginerna i halvor och lägg på bleck.
    • Riv osten och mixa med smör, brödsmulor, örter, vitlök, hälften av citronskalet, lite salt och peppar.
    • Strö rikligt med örtmix på auberginehalvorna och tryck till.
    • Baka i ugn på 180° ca 30 min till auberginehalvorna känns mjuka. Riv över resten av citronskalet.
  • Knapriga pepparnötter:

    • Smält smöret och blanda runt med nötterna. Rosta dem gyllene i ugn på 160°, låt svalna.
    • Mixa peppar, paprikapulver, chilipeppar, socker och salt fint i en kryddmixer.
    • Vänd runt nötterna i äggvita så att de blir fuktiga. Vänd sedan runt med kryddmixen.
    • Rosta nötterna torra i ugn på 160°.
  • Rökt gräddfil:

    • Lägg gräddfilen i en aluminiumskål och salta lätt.
    • Rök i 2-3 min i en aburök. Låt röken svalna innan du öppnar röklådan.
    • Smaka ev av med salt en gång till när gräddfilen har svalnat.
  • Vid servering:

    • Ringla över rökt gräddfil och toppa med knapriga pepparnötter.