Färsk, krispig kål har både karaktär och bra textur, den behöver bara lite gott sällskap. Här är den marinerad i en smakrik apelsinlag och toppad med sesamfrön och peppriga nötter.

Asiatisk kålsallad med sveciadressing och knapriga pepparnötter

Recept av Marie Skogström

Färsk, krispig kål har både karaktär och bra textur, den behöver bara lite gott sällskap. Här är den marinerad i en smakrik apelsinlag och toppad med sesamfrön och peppriga nötter.

Gör så här

    • Hyvla kålen och grönsakerna tunt på en mandolin. Skär savoykålen i bitar.
    • Förväll apelsinskalet i lätsaltat vatten, låt rinna av.
    • Koka ihop smör, juice och ingefära till en smakrik lag. Låt svalna något och vänd ner apelsinskal och chili. Smaka av med salt och peppar.
    • Vänd ner kålen i lagen och låt dra några timmar.
  • Sveciadressing:

    • Blanda äggula, senap och citronsaft i en mixer.
    • Tillsätt olja i en fin strål lite i taget under mixning.
    • Mixa ner osten i dressingen. Späd med mjölk till önskvärd konsistens.
    • Smaka av med salt och peppar.
  • Knapriga pepparnötter:

    • Smält smöret och blanda runt med nötterna. Rosta dem gyllene i ugn på 160°, låt svalna.
    • Mixa peppar, paprikapulver, chilipeppar, socker och salt fint i en kryddmixer.
    • Vänd runt nötterna i äggvita så att de blir fuktiga. Vänd sedan runt med kryddmixen.
    • Rosta nötterna torra i ugn på 160°.
  • Vid servering:

    • Vänd kålsalladen med apelsinbitar, sveciadressing och sesamfrön. Toppa med pepparnötter och ost.