Arlette är en smördegsrullad som blir extra frasig i och med att den karamelliseras på båda sidorna.

Arlette på valnötssmördeg med ädelbrylé och honungskaramell

Arlette på valnötssmördeg med ädelbrylé och honungskaramell
Recept av Magnus Johansson

Arlette är en smördegsrullad som blir extra frasig i och med att den karamelliseras på båda sidorna.

Gör så här

  • Valnötssmördeg:

    • Blanda ingredienserna till smördegen i en degblandare och arbeta degen med degkrok på låg hastighet, 3 – 5 min.
    • Platta ut degen, plasta in den och låt vila i kyl ca 30 min.
    • Blanda smör, valnötter och mjöl.Platta ut valnötssmöret och låt stå i kylen ca 30 min.
    • Ta fram smördeg och valnötssmör. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en stor rektangel. Lägg på valnötssmöret, vik och kavla ett treslag. Låt vila i kyl 2 – 3 timmar.
    • Kavla ytterligare ett treslag, plasta in degen och låt vila i kyl över natten.
    • Ta fram smördegen nästa dag och kavla ännu ett treslag. Kavla sedan ut degen tunt (1 mm) till en rektangel, ungefär lika stor som ett bleck.
    • Stryk ut rumstempererat smör tunt på degen med en palett och sikta över florsocker. Rulla ihop och skär i ½ cm tjocka skivor. Kavla ut skivorna tunt och baka i ugn, 200° tills smördegen är gyllenbrun.
  • Ädelbrylé:

    • Låt mjölk och äggula sjuda till 82°. Sila krämen över den smulade osten. Mixa slät med stavmixer och smaka av med salt och peppar.
    • Häll upp i valfria formar, låt kallna och ställ in i frysen.
  • Honungskramell:

    • Låt sockret smälta tills det blir gyllenbrunt. Tillsätt honung och vatten och låt det koka till simmig konsistens.
  • Till servering:

    Sallad, blandade sorter olja salt
  • Servering:

    Ta brylén ur frysen och låt tina i kyl. Varva smördegsplattor och brylé och toppa med dressad blandad sallad. Servera på assietter med honungskaramell.