Arlette på valnötssmördeg med ädelbrylé och honungskaramell
Arlette är en smördegsrullad som blir extra frasig i och med att den karamelliseras på båda sidorna.
Gör så här
-
Valnötssmördeg:
- Blanda ingredienserna till smördegen i en degblandare och arbeta degen med degkrok på låg hastighet, 3 – 5 min.
- Platta ut degen, plasta in den och låt vila i kyl ca 30 min.
- Blanda smör, valnötter och mjöl.Platta ut valnötssmöret och låt stå i kylen ca 30 min.
- Ta fram smördeg och valnötssmör. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en stor rektangel. Lägg på valnötssmöret, vik och kavla ett treslag. Låt vila i kyl 2 – 3 timmar.
- Kavla ytterligare ett treslag, plasta in degen och låt vila i kyl över natten.
- Ta fram smördegen nästa dag och kavla ännu ett treslag. Kavla sedan ut degen tunt (1 mm) till en rektangel, ungefär lika stor som ett bleck.
- Stryk ut rumstempererat smör tunt på degen med en palett och sikta över florsocker. Rulla ihop och skär i ½ cm tjocka skivor. Kavla ut skivorna tunt och baka i ugn, 200° tills smördegen är gyllenbrun.
-
Ädelbrylé:
- Låt mjölk och äggula sjuda till 82°. Sila krämen över den smulade osten. Mixa slät med stavmixer och smaka av med salt och peppar.
- Häll upp i valfria formar, låt kallna och ställ in i frysen.
-
Honungskramell:
- Låt sockret smälta tills det blir gyllenbrunt. Tillsätt honung och vatten och låt det koka till simmig konsistens.
-
Till servering:
Sallad, blandade sorter olja salt -
Servering:
Ta brylén ur frysen och låt tina i kyl. Varva smördegsplattor och brylé och toppa med dressad blandad sallad. Servera på assietter med honungskaramell.