Smöra och mjöla runda bakformar 20–22 cm i diameter och lägg bakplåtspapper i botten.
Sikta vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Vispa smör och socker fluffigt. Vispa ner ett ägg i taget.
Blanda ner de torra ingredienserna och apelsinskal i smeten. Rör ner apelsinsaften lite i taget och blanda väl.
Fördela smeten jämnt i formen och grädda i ugn, 170° i 27-29 min, ta ut och låt svalna helt.
Stryk apelsintryffel på kakan och strö över apelsinzest.
Apelsintryffel:
Lägg chokladen i en bunke. Blanda socker och äggula i en skål.
Koka upp grädde och apelsinsaft och slå det över ägggulorna, blanda runt och häll tillbaka i kastrullen. Värm blandningen under omrörning till 83° och slå det över chokladen. Låt stå någon min.
Klicka smör i bunken med chokladblandningen och mixa eller vispa till en slät tryffel.