Det här är en spännande variant på Janssons frestelse, smaksatt med oliver och citronskal, som serveras portionsvis i ansjovisburkar. Perfekt när t ex julbordet serveras som bordsservering eller som en liten förrätt i en julmeny.

Ansjovis med oliver, citron och potatischips

Ansjovis med oliver, citron och potatischips
Recept av Marie Skogström

Det här är en spännande variant på Janssons frestelse, smaksatt med oliver och citronskal, som serveras portionsvis i ansjovisburkar. Perfekt när t ex julbordet serveras som bordsservering eller som en liten förrätt i en julmeny.

Gör så här

    • Öppna upp burkarna men behåll locket på, häll av spadet i en bunke och dela ansjovisfiléerna på längden.
    • Fräs lök i smör i en gryta. Strimla potatisen i 2 mm jämna strimlor och lägg i grytan med löken. Tillsätt grädde och mjölk. Sjud tills potatisen är al dente.
    • Vänd ner ansjovis och oliver. Smaka av med ansjovisspad, rivet citronskal, salt och peppar.
    • Fyll upp i plåtburkarna, strö över lite ströbröd och gratinera i ugn, 250° till fin färg, precis innan servering. Toppa med några potatischips och plockad dill.