Vinnartårtan med ägglikörsbavaroise och aprikoskompott på mandelbotten med en spritsad chokladdekor.

Ägglikörstårta

Ägglikörstårta
Recept av Hasse Schiller

Vinnartårtan med ägglikörsbavaroise och aprikoskompott på mandelbotten med en spritsad chokladdekor.

Gör så här

  • Mandelbotten:

    • Vispa mandelmjöl, florsocker, vetemjöl och ägg i ca 10 min. Rör ner smöret.
    • Vispa äggvita och socker till en maräng och vänd ner i äggsmet. Stryk ut på silipatmattor.
    • Baka av i 250° tills bottnarna är gyllengula.
  • Ägglikörsbavaroise:

    • Värm mjölk, socker och äggula till 85° under omrörning. Låt svalna till 20–25°.
    • Smält gelatinet och rör ner i krämen.
    • Vänd ner ägglikör och grädde.
  • Aprikoskompott:

    • Koka upp socker och vatten. Tillsätt puréerna och koka upp.
    • Smält ner gelatinet och vänd ner aprikostärningarna. Låt kompotten kallna så att den börjar tjockna.
  • Montering och garnering:

    • Stick ut 20 tårtbottnar, 22 cm i diameter, ur mandelbottnarna och skär remsor av kanterna.
    • Fodra tårtringar, 24 cm i diameter, med plastband och sedan tårtbottenremsorna. Lägg i en tårtbotten. Spritsa på aprikoskompott och fyll på med ägglikörsbavaroise.
    • Lägg på en tårtbotten till och fyll upp till kanten med bavaroise, stryk jämnt och frys.
    • Garnera med gul gelé och chokladdekor.