
Ägglikörstårta


Vinnartårtan med ägglikörsbavaroise och aprikoskompott på mandelbotten med en spritsad chokladdekor.
Gör så här
-
Mandelbotten:
- Vispa mandelmjöl, florsocker, vetemjöl och ägg i ca 10 min. Rör ner smöret.
- Vispa äggvita och socker till en maräng och vänd ner i äggsmet. Stryk ut på silipatmattor.
- Baka av i 250° tills bottnarna är gyllengula.
-
Ägglikörsbavaroise:
- Värm mjölk, socker och äggula till 85° under omrörning. Låt svalna till 20–25°.
- Smält gelatinet och rör ner i krämen.
- Vänd ner ägglikör och grädde.
-
Aprikoskompott:
- Koka upp socker och vatten. Tillsätt puréerna och koka upp.
- Smält ner gelatinet och vänd ner aprikostärningarna. Låt kompotten kallna så att den börjar tjockna.
-
Montering och garnering:
- Stick ut 20 tårtbottnar, 22 cm i diameter, ur mandelbottnarna och skär remsor av kanterna.
- Fodra tårtringar, 24 cm i diameter, med plastband och sedan tårtbottenremsorna. Lägg i en tårtbotten. Spritsa på aprikoskompott och fyll på med ägglikörsbavaroise.
- Lägg på en tårtbotten till och fyll upp till kanten med bavaroise, stryk jämnt och frys.
- Garnera med gul gelé och chokladdekor.