Vinnartårtan med ägglikörsbavaroise och aprikoskompott på mandelbotten med en spritsad chokladdekor.

Ägglikörstårta

Recept av Hasse Schiller

Vinnartårtan med ägglikörsbavaroise och aprikoskompott på mandelbotten med en spritsad chokladdekor.

Gör så här

  • Mandelbotten:

    • Vispa mandelmjöl, florsocker, vetemjöl och ägg i ca 10 min. Rör ner smöret.
    • Vispa äggvita och socker till en maräng och vänd ner i äggsmet. Stryk ut på silipatmattor.
    • Baka av i 250° tills bottnarna är gyllengula.
  • Ägglikörsbavaroise:

    • Värm mjölk, socker och äggula till 85° under omrörning. Låt svalna till 20–25°.
    • Smält gelatinet och rör ner i krämen.
    • Vänd ner ägglikör och grädde.
  • Aprikoskompott:

    • Koka upp socker och vatten. Tillsätt puréerna och koka upp.
    • Smält ner gelatinet och vänd ner aprikostärningarna. Låt kompotten kallna så att den börjar tjockna.
  • Montering och garnering:

    • Stick ut 20 tårtbottnar, 22 cm i diameter, ur mandelbottnarna och skär remsor av kanterna.
    • Fodra tårtringar, 24 cm i diameter, med plastband och sedan tårtbottenremsorna. Lägg i en tårtbotten. Spritsa på aprikoskompott och fyll på med ägglikörsbavaroise.
    • Lägg på en tårtbotten till och fyll upp till kanten med bavaroise, stryk jämnt och frys.
    • Garnera med gul gelé och chokladdekor.