Lyckas med dessertost

Här är några tips för att ge dig och dina gäster den bästa upplevelsen.

Namnet till trots passar dessertost lika bra före maten. Du kan göra goda förrätter, snacks, läckra mellanrätter och många av ostarna är också goda som ingredienser i huvudrätter eller i lagade desserter. I vårt sortiment finns sex huvudgrupper, bland annat blåmögelost, vitmögelost och vällagrad hårdost.

Smart hantering av dessertost

1. Servera vid rätt temperatur 

”Rumstempererad” är ett ostmantra som du knappast kan ha missat. Uppmaningen hänger ihop med ostens fettinnehåll och alla goda smakämnen som fettet har. När osten är kall framträder inte smakerna och aromerna ordentligt. Det handlar också om konsistensen som inte kommer till sin rätt i kyla. Hårdosten blir onödigt hård och mögelosten blir mindre krämig.

Det är heller ingen fara att låta ostar stå framme ett par timmar. Ost är ett behandlat livsmedel som jämfört med exempelvis mjölk har en lägre vattenhalt och en högre salthalt. I den miljön trivs inte mikroorganismer lika bra och kan inte föröka sig lika snabbt. Men lägg inte upp ostarna för tidigt utan skydd, då kan de bli torra.

2. Förvara osten svalt

Ost ska förvaras svalt eller kylskåpskallt, då har den lång hållbarhet. Ost som köps i dag är i princip alltid färdigmogen och under förvaringen ska den bara bevaras, inte utvecklas. Torrare hårda ostar, exempelvis parmesan, kan förvaras svalt, medan gräddiga varianter kräver kylskåp. Om ostarna förvaras för varmt eller rumstempereras i dagar i förväg blir de lätt svettiga och ihopsjunkna.

3. Packa in osten rätt

Det är viktigt att förpackningar och omslagspapper hålls torra eftersom osten lätt möglar i en fuktig miljö. Har osten angripits av oönskat mögel ska du skära bort det och en centimeter runt det angripna området. 

Hårdostar, kitt- och blåmögelostar bör förvaras i plastfolie, plastpåse eller plastburk med lock för att inte torka ut. Vitmögel-, färsk- och getostar trivs mindre bra i tät plast och mår bättre i ost-, smör- eller bakpapper som låter osten andas. Ostar med stark arom förvaras bäst i aluminiumfolie. 

Förvara bara en sorts ost i varje förpackning så att de inte tar smak av varandra. Då förhindrar du också att någon liten blåmögelrest börjar växa på din Brie eller Camembert.

Frågor och svar om dessertost