Lyft gröna rätter med mejeri

Det finns mycket potential i grön matlagning för skolor och förskolor. Med mejeri blir det lite lättare.

Mejeriprodukter är grönsakernas bästa vän och har en given plats i vegetarisk matlagning. Eftersom råvarorna i en grön rätt naturligt innehåller lite fett och protein blir mejeriprodukterna ett komplement som gör rätterna mer näringsmässigt kompletta.

Proteinkällor som ost och matyoghurt kan adderas till nästan vilken grön rätt som helst och underlättar för att rätten blir komplett med olika konsistenser, olika smaker och bra näringsinnehåll. Att toppa med smulad ost eller en klick yoghurt lockar dessutom fler att prova den gröna rätten.

4 fördelar med mejeri i gröna rätter

  1. Smak - Att smör och grädde lyfter vilken rätt som helst vet alla. Det gäller inte minst i gröna rätter. Det är framför allt fettet i mejeriprodukterna som lyfter smaken, men även osten ger en djupare och fylligare smak.
  2. Mättnad – Ett orosmoment kring gröna rätter är att de inte ska mätta tillräckligt. En lösning på detta kan vara att addera mejeriprodukter med hög proteinhalt, t ex Keso®Cottage cheese, kvarg eller ost. Blanda gärna flera produkter med varandra för att variera och vara säker på att rätterna mättar.
  3. Sås – Eftersom det oftast inte finns någon förväntad sås till gröna rätter skapas fler möjligheter att testa nytt och experimentera.
  4. Fler vågar prova – Ostgratinerad, smulad ost eller en klick yoghurt är uttryck som tilltalar många och lockar till nyfikenhet som gör att fler vågar prova. Vem vet, kanske hittar de en ny favorit!
Mer tips & inspiration kring grön matlagning