Skapa lönsamhet med din pizzameny

För att kunna skapa en lönsam pizzameny behöver både råvaror, tillagning och kundernas upplevelse beaktas. Här har du 4 tips för att komma igång!

Pizzamarknaden fortsätter att växa och pizza har blivit en av de populäraste rätterna i Sverige. Samtidigt stiger priserna på råvaror och kravet på hållbarhet blir allt viktigare. Här är 4 tips på hur du kan göra din restaurang mer lönsam och skapa unika erbjudanden till dina gäster för att få dem välja just dina pizzor.

1. Satsa på mozzarella!

Enligt gästerna är osten den viktigaste ingrediensen på pizzan och mozzarella anses vara favoritosten. Introducera en egen del på menyn med pizzor av mozzarella. Detta är ett enkelt sätt att komma med något nytt som du dessutom kan ta lite mer betalt för.

2. Vegetariska råvaror och glutenfria alternativ

Råvaror på pizzan är det viktigaste när gästen väljer pizzeria och gäster som inte är nöjda med utbudet saknar oftast vegetariska och glutenfria alternativ. Att satsa på vegetariska råvaror istället för kött bidrar till lägre råvarukostnader, längre hållbarhet och minskat matsvinn.

3. Ge gästen en bättre pizza upplevelse och skapa din egna unika smak

För att en pizza ska upplevas som bättre behöver inte betyda dyrare råvaror. Många pizzabagare experimenterar med ingredienser såsom rödbetor, gurkmeja och träkol för att ge basen på pizzan en ny spännande färg. Samtidigt kan ingredienser såsom ost, vitlök, ingefära, honung eller kanel tillföra lite extra smak och unika erbjudanden för gästen. Den vita pizzan är både omtyckt och trendig. Introducera Pizza Bianca på menyn för att ge gästerna en exklusivare upplevelse som du kan ta lite mer betalt för.

4. Satsa på en hållbar pizzameny

Att skapa pizzor utifrån ingredienser som blir över, använda råvaror baserat på säsong och skapa en unik smak med en egen ostblandning av de ostar som blir över bidrar till en mer hållbar pizzameny.

8 av 10 gäster bakar pizza hemma*, framförallt för att det är roligt att göra något tillsammans. Erbjud ett ”ta hem kit” med pizzatillbehör och deg för att spara på elkostnaderna och utöka utbudet för dina gäster. Eller varför inte lägga till Panouzzo på menyn som är ett pizzamellanmål gjort på rester eller färsk pizzadeg som blir över.

*Undersökningen baseras på svar från 1 155 konsumenter på arla.se – Hösten 2021