Mat för äldre

Här har vi samlat goda och näringsrika recept för äldre, tips från experter och mycket mer.

5 råd till dig som arbetar med mat och äldre

Människor som är gamla och kanske sjuka har ofta liten aptit. Då kan det vara lättare att äta flera små mål, än några stora.

Istället för en stor huvudrätt kan man servera en liten aptitretare och efterrätt. Mellanmål är viktiga. Det får gärna vara litet, men en rejäl kaloribomb! Det ska innehålla både kolhydrater, fett och protein. Äter man bra i övrigt, kan man också gott unna sig en tårtbit emellanåt! säger Åsa Othfors.

Åsa Othfors arbetar som leg. dietist. Hon har även arbetat med kvalitetsutveckling inom äldreomsorg, bland annat inom utvecklingsprojekt gällande mat och måltider. Här är hennes 5 tips på hur du kan hjälpa dina äldre att äta mer:

  1. Presentera maten på ett fint sätt – lägg upp lite och ofta på tallriken, duka snyggt och ha mycket färger i maten.
  2. Mellanmål är superviktigt – kanske en liten förfrukost på sängkanten och en sängfösare på kvällen.
  3. Kosten ska vara varierad - gärna med fisk, fullkorn och nyttiga fetter som rapsolja och nötter.
  4. Tänk på protein och fett – det behöver äldre ofta mer av för att behålla muskelmassa och för extra energi.
  5. Vätska är viktigt - Äldre behöver dricka mer, eftersom de lättare blir uttorkade. Välj gärna drycker som ger energi t. ex. mjölk, cider eller saft.

Prisad matkvalitet förgyller vardagen på äldreboendet

Hur lyckas man med små medel skapa måltider som förbättrar, förgyller och antagligen förlänger livet för sina matgäster? Kocken Karoline Nordefors på Stocksundsgården strax utanför Stockholm har svaren.

Äldreboendet Stocksundsgården har utarbetat en matstrategi med ekologisk, resursoptimerad mat och snygga upplägg i fokus. Det har lett till nöjda matgäster och 2015 vann Stocksundsgården pris för Årets seniormåltid.

– Man slutar aldrig att leva. Men när man blir gammal begränsas man i sina möjligheter att påverka vissa detaljer i sin vardag, som till exempel sina måltider. Den omständigheten vill vi göra så behaglig som möjligt för våra boende, säger Karoline Nordefors, kock på Stocksundsgården.

Öka kvaliteten med enkla medel

– Vi vill förgylla dagen för de boende och då är såklart måltiden en central del av upplevelsen hos oss. Vi lagar all mat själva och varje dag bakar vi. Själv gör jag ofta rulltårtor, vilket är prisvärt. Vi lagar mycket fisk och har även utmanat våra äldre att prova vegetariska rätter. Det mötte en del motsånd, men vi involverade dem och lät dem provsmaka. Sedan utvärderade vi. Vissa rätter får strykas medan andra behålls, säger Karoline Nordefors.  

Protein och fibrer

För seniorer är näringsrik mat A och O. Karoline lagar mat med hög proteinnivå och mycket fibrer. Förutom i den vanliga maten blandar hon i fiber- och proteinrika grönsaker även i det populära fikabrödet. 

– Det är ett enkelt sätt att inkludera näring även i fikastunden. Ett annat sätt är att blanda i Kesella i grädden, berättar Karoline Nordefors.