Mat för äldre

Mat för äldre

Äldre människor har ofta liten aptit men samtidigt ett stort behov av att få i sig mycket energi och näring. Det ställer höga krav på maten men också på hur och när den äts. Här har vi samlat goda och näringsrika recept, tips från experter och mycket mer.

Instagram hjälper Skogsliden vårda matglädjen

Skogsliden i Båstad är vinnare av Arla Guldko 2017. Där jobbar kök och vårdpersonal tillsammans för att sprida matglädje. Vardagsmaten får festlig uppläggning, bland annat tack vare kökschefens Instagram. Bilderna ger både inspiration och näringsinformation.

Goda och näringsrika recept för äldre

Arla har tillsammans med Aleris tagit fram en mängd goda mellanmål, aptitretande förrätter, härliga tilltugg och lockande fika – alla speciellt anpassade för en äldre målgrupp.

Vad säger Livsmedelsverket?

Livsmedelsverkets råd till dig som arbetar med mat inom äldreomsorgen tar bland annat upp hur måltiden påverkar människors välbefinnande.

5 råd till dig som arbetar med mat och äldre

Att umgås kring mat är en viktig del i mänsklig samvaro, säger Åsa Othfors, dietist på Aleris. Människor som är gamla och kanske sjuka har ofta liten aptit. Då kan det vara lättare att äta flera små mål, än några stora. Istället för en stor huvudrätt kan man servera en liten aptitretare och efterrätt.

Beställ receptbroschyr ”Gott, smått & näringsrikt”

Arla och Aleris har tillsammans tagit fram en receptbroschyr med god och näringsriktig mat, speciellt anpassad för äldre. Inspiration, tips och matglädje!

Expertens tips för bättre seniormåltider

Kostchefen Irene Gidlund Granqvist skulle även kunna titulera sig ”expert på seniormatglädje”. Hon har vunnit Arla Guldko med sin arbetsplats Danvikshem i Stockholm och hon har suttit med i juryn för tävlingen 2017. Att bedöma matglädje är att bedöma samarbete, förklarar hon.

Arla Protino®

Arla Protino® är en serie färska mejeriprodukter i små portionsstorlekar, framtagna för att tilltala äldre och andra med liten aptit.

Kundcenter

Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör, sön samt röd dag: 08.00-17.00

Vi på Arla svarar gärna på dina frågor.

0775-77 11 77

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen