Äldreboendet som vårdar matglädjen - med Instagram

Skogsliden i Båstad jobbar kök och vårdpersonal tillsammans för att sprida matglädje. Man ställer ofta till med fest och även vardagsmaten får festlig uppläggning, bland annat tack vare kökschefens Instagram. Bilderna ger både inspiration och näringsinformation.

Äldreboendet Skogsliden är 2017 års vinnare av Arla Guldko i kategorin Bästa Seniormatglädje. De senaste åren har det kommunala boendet satsat målmedvetet och brett på maten. Serveringen har piggats upp med nya dukar, blommor och nytt porslin. Personalen sitter med och äter och avdelningarna har fått hjälp att presentera maten på ett läckrare sätt. Kökschefen Mikael Larsen lägger upp foton på hur uppläggningarna ska se ut.

3 tips från Skogsliden

  1. Hotelltanken: Se på äldreboendet som ett hus fullt med betalande gäster. För exakt så är det. Anpassa verksamheten efter gästerna, precis som på ett hotell.
  2. Lockande utbud: Varva traditionella, regionala rätter med inspiration från världens olika kök. Gästerna får välja när de har sett och doftat på rätterna. Och bjud in till fest!
  3. Mejeriprodukter: Använd mejerivaror. Genom att servera röd mjölk och använda 40-procentig grädde i exempelvis såser och smoothies, behöver kosten sällan berikas på annat sätt.

Sen middag ger bättre sömn

Boendet har också infört en ny måltidsordning och mer flexibla måltider. Vill någon äta frukost senare går det bra och middagen med dessert har flyttats till kvällen. När huvudmålet serverades mitt på dagen åt de äldre inte så mycket och personalen upplevde den måltiden som lite stressig.

Senare och bättre matvanor kan till och med ha lett till mindre användning av sömnmedel.

– Nu serverar vi en lättare lunch och istället en rejäl middag med dessert från klockan 18. Det finns två rätter att välja på och man kan äta i lugn och ro. Måltiderna blir en central del av kvällen och vissa gäster sitter kvar i ett par timmar. När de äter mer sover de även bättre, säger Mikael Larsen.

– Senare och bättre matvanor kan till och med ha lett till mindre användning av sömnmedel på äldreboendet. Ett fenomen som kommunen ska följa upp i en utvärdering, säger måltidschefen Ulla Johansson.

Gåsmiddag gav glädjetårar

Fokus på kvällsmålet gör det också enklare att ordna fest och högtidsmiddagar, berättar Mikael Larsen.

– Det kan vara en trerättersmeny på alla hjärtans dag, en grillfest på gården eller det årliga julbordet. Jag minns särskilt vår första Mårtensafton då en av våra gäster började gråta. Han hade inte ätit gås på 20 år. Maten betyder enormt mycket!

– För många här är måltiderna ett av få glädjeämnen som finns kvar i livet. Därför måste vi anpassa dem efter våra gäster. För att lyckas tror jag på att ha en riktigt duktig kökschef som skapar ett ”dream team” som driver fest och variation, säger Ulla Johansson.