Äldreboendet som vårdar matglädjen

Äldreboendet som vårdar matglädjen

Skogsliden i Båstad jobbar kök och vårdpersonal tillsammans för att sprida matglädje. Man ställer ofta till med fest och även vardagsmaten får festlig uppläggning, bland annat tack vare kökschefens Instagram. Bilderna ger både inspiration och näringsinformation.

Äldreboendet Skogsliden är 2017 års vinnare av Arla Guldko i kategorin Bästa Seniormatglädje. De senaste åren har det kommunala boendet satsat målmedvetet och brett på maten. Serveringen har piggats upp med nya dukar, blommor och nytt porslin. Personalen sitter med och äter och avdelningarna har fått hjälp att presentera maten på ett läckrare sätt. Kökschefen Mikael Larsen lägger upp foton på hur uppläggningarna ska se ut.

Tips från Skogsliden

  1. Hotelltanken: Se på äldreboendet som ett hus fullt med betalande gäster. För exakt så är det. Anpassa verksamheten efter gästerna, precis som på ett hotell.
  2. Lockande utbud: Varva traditionella, regionala rätter med inspiration från världens olika kök. Gästerna får välja när de har sett och doftat på rätterna. Och bjud in till fest!
  3. Mejeriprodukter: Använd mejerivaror. Genom att servera röd mjölk och använda 40-procentig grädde i exempelvis såser och smoothies, behöver kosten sällan berikas på annat sätt.

– Köket kan laga hur god mat som helst men måltiden blir ändå inte lyckad utan en bra servering. Bilderna ger personalen en bättre känsla för maten och de ser portionsstorlek och hur den ska läggas upp. Fotona är både inspiration och näringslära, säger han.

Sen middag ger bättre sömn

Boendet har också infört en ny måltidsordning och mer flexibla måltider. Vill någon äta frukost senare går det bra och middagen med dessert har flyttats till kvällen. När huvudmålet serverades mitt på dagen åt de äldre inte så mycket och personalen upplevde den måltiden som lite stressig.

Senare och bättre matvanor kan till och med ha lett till mindre användning av sömnmedel.

– Nu serverar vi en lättare lunch och istället en rejäl middag med dessert från klockan 18. Det finns två rätter att välja på och man kan äta i lugn och ro. Måltiderna blir en central del av kvällen och vissa gäster sitter kvar i ett par timmar. När de äter mer sover de även bättre, säger Mikael Larsen.

– Senare och bättre matvanor kan till och med ha lett till mindre användning av sömnmedel på äldreboendet. Ett fenomen som kommunen ska följa upp i en utvärdering, säger måltidschefen Ulla Johansson.

Gåsmiddag gav glädjetårar

Fokus på kvällsmålet gör det också enklare att ordna fest och högtidsmiddagar, berättar Mikael Larsen.

– Det kan vara en trerättersmeny på alla hjärtans dag, en grillfest på gården eller det årliga julbordet. Jag minns särskilt vår första Mårtensafton då en av våra gäster började gråta. Han hade inte ätit gås på 20 år. Maten betyder enormt mycket!

Mikael Larsen serverar Sven Nilsson och Bertil Bengtsson lunch. Foto: Jerker Andersson.
Mikael Larsen serverar Sven Nilsson och Bertil Bengtsson lunch. Foto: Jerker Andersson.

– För många här är måltiderna ett av få glädjeämnen som finns kvar i livet. Därför måste vi anpassa dem efter våra gäster. För att lyckas tror jag på att ha en riktigt duktig kökschef som skapar ett ”dream team” som driver fest och variation, säger Ulla Johansson.

Guldko-juryns motivering

Här finns ingen som inte känner matglädje! Den är spridd i hela verksamheten och styrningen är kristallklar genom varje led. Med tydliga och gemensamma mål, där kärleken och omsorgen om måltiden står i centrum, sprids matglädjen från yttersta beslutsfattare till gästen på avdelningen.

Till Arla Guldko

Fler inspirerande artiklar

Expertens tips för bättre seniormåltider

Kostchefen Irene Gidlund Granqvist skulle även kunna titulera sig ”expert på seniormatglädje”. Hon har vunnit Arla Guldko med sin arbetsplats Danvikshem i Stockholm och hon har suttit med i juryn för tävlingen 2017. Att bedöma matglädje är att bedöma samarbete, förklarar hon.

5 råd till dig som arbetar med mat och äldre

Att umgås kring mat är en viktig del i mänsklig samvaro, säger Åsa Othfors, dietist på Aleris. Människor som är gamla och kanske sjuka har ofta liten aptit. Då kan det vara lättare att äta flera små mål, än några stora. Istället för en stor huvudrätt kan man servera en liten aptitretare och efterrätt.

Vad säger Livsmedelsverket?

Livsmedelsverkets råd till dig som arbetar med mat inom äldreomsorgen tar bland annat upp hur måltiden påverkar människors välbefinnande.

Arla Protino®

Arla Protino® är en serie färska mejeriprodukter i små portionsstorlekar, framtagna för att tilltala äldre och andra med liten aptit.

Goda och näringsrika recept för äldre

Arla har tillsammans med Aleris tagit fram en mängd goda mellanmål, aptitretande förrätter, härliga tilltugg och lockande fika – alla speciellt anpassade för en äldre målgrupp.

Beställ receptbroschyr ”Gott, smått & näringsrikt”

Arla och Aleris har tillsammans tagit fram en receptbroschyr med god och näringsriktig mat, speciellt anpassad för äldre. Inspiration, tips och matglädje!

Recept: Gott, smått & näringsrikt

Päronkompott med vaniljkvarg

Kompott är gott, enkelt att göra och lätt att svälja. Toppa med en härlig krydda som kardemumma eller kanel. Det går utmärkt att byta ut päronen mot äpple eller plommon.

Äggmuffins

Ägg innehåller både protein, fett och vitamin D och är bland det nyttigaste man kan äta. Ett superenkelt tillagningssätt är att baka dem i ugnen.

Fattiga riddare med grädde och sylt

Fattiga riddare kan låta krångligt men är superenkelt när man gjort det någon gång. En riktigt läcker efterrätt som dessutom innehåller massor av näring. En extra bonus är att den görs av överblivet bröd.

Ärtkräm

Gröna ärter väcker minnen och är omtyckta av de flesta.

Kvargsmoothie

Lent för magen, lätt att svälja och proppat med nyttigheter

Bröd- och grönsaksstavar med ädelostdipp

Krämigt och fullt av energi.

Kundcenter

Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör, sön samt röd dag: 08.00-17.00

Vi på Arla svarar gärna på dina frågor.

0775-77 11 77

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen