Frysguiden

Vilka mejeriprodukter går att frysa?

I många fall kan mejeriprodukter som närmar sig sitt bäst före-datum frysas in och användas senare. Ta del av vår frysguide och släng mindre. Frysguiden finns också som pdf som du kan ladda ner och skriva ut.

Att tänka på

  • Frys in produkterna innan bäst före-datum och använd inom 24 h från tining
  • Frystid är max tre månader
  • Tina alltid upp produkterna långsamt
  • Frysningen kan påverka hur produkterna kan användas

Utöver tipsen nedan går det bra att använda créme fraiche, mjölk, grädde, yoghurt och gräddfil i varma bakverk t ex sockerkaka, pannkakor och bröd som i sin tur kan frysas.

Frysbara mejeriprodukter
Crème fraiche

Crème fraiche kan frysas in som den är, eller användas som bas i frysta desserter som mousse eller parfait.

Vid upptining tappar crème fraiche sin ursprungliga funktion. Använd till soppa, sås och grytor som mixas upp innan servering.

Grädde

Färsk grädde och matlagnings-grädde kan frysas in som den är. Färsk grädde kan också användas som bas i frysta desserter som mousse eller parfait.

Vid upptining tappar grädde sin ursprungliga funktion. Använd till soppa, sås och grytor som mixas upp innan servering.

Mjölk

Kan frysas men tappar sin ursprungliga funktion när den tinar. Använd till soppa, sås och puréer som mixas släta.

Hårdost

Hårdostar med hög fetthalt (25 % eller mer) går bra att frysa i bitar, skivor eller som riven. Använd helst behållare med tätslutande lock eller fryspåse. Tina i kylen och använd så fort som möjligt.

Även mögelostar går bra att frysa. Tina osten i kylen och använd i matlagning.

Svenskt smör
Smör

Smör fungerar utmärkt att frysa in och använda efter sitt bäst före-datum.

Färskost & kvarg

Färskost och Kesella® kvarg blir grynig om den fryses som den är. Däremot fungerar det utmärkt att göra cheesecakes, mousser och andra desserter som i sin tur kan frysas.

Yoghurt

Yoghurt kan inte frysas som den är då den blir grynig och vattning efter upptining. Däremot kan yoghurt användas som bas i frysta desserter som exempelvis mousse eller parfait.

Gräddfil

Gräddfil kan inte frysas som den är då den blir grynig och vattnig efter upptining. Däremot kan gräddfil användas som bas i frysta desserter som exempelvis mousse eller parfait.

Dessa produkter fungerar mindre bra att frysa

Smetana, KESO® Cottage Cheese och vitost passar mindre bra att frysa då de förlorar sin ursprungliga funktion efter upptining. Produkterna blir lätt gryniga och vattniga efter att ha varit frysta och bör därför användas innan bäst före-datum.