Frida Leijon
Leijon Stenugnsbageri & Konditori i Uppsala är ganska ungt. Det öppnade 2017 och kunderna förväntar sig inte ett traditionellt kondis med mängder av småkakor, säger Frida Leijon. Men för henne är det självklart att alltid ha några varianter.
”Vi packar påsar med 14 kakor och de går alltid bra. Det är både trevligt med kakor och ett väldigt bra komplement till övriga bakverk vi säljer. Köper någon en tårta eller en större mängd bullar slänger de gärna ner en påse kakor också. För oss blir det bra merförsäljning.”
Piffig variation – tre säljande tips
- Blanda sorterna om du säljer färdigpackade kakor. Variation lockar mer. Vi brukar packa tre olika sorter och växla mellan exempelvis kolakakor, drömmar, chokladkakor, vallmo och citron.
- Fråga gärna kunder som köper lite större beställningar om de inte vill ha kakor också. Det är en tacksam merförsäljningsprodukt.
- Piffa till kakorna med lite nya ingredienser om du vill ha omväxling. Ha tranbär i en russinkaka eller vit choklad i en chokladkaka etc.
Vill åt en smörig karaktär
När det gäller själva bakningen är en av huvudingredienserna alltid given för Frida.
”Det ska vara smör, det handlar om smaken och alltihop. Jag vill jobba med rena råvaror utan en massa tillsatser. Så vill jag åt den smöriga karaktären. Det är ju samma sak oavsett om man steker fisk, kött eller bakar en kaka. När det gäller småkakor kan man välja antingen saltat eller osaltat smör, beroende på vilken kaka man bakar och övriga smaksättningar.”
Tre snabba med Frida
- Norpar helst åt dig i bageriet? Kolakakor! De är lite sega och goda att ta som en munsbit.
- Favoritkaka att baka? Chokladsnittar. De går ganska snabbt och man behöver inte rulla dem eller hålla på med en massa hej och hå. Så blir de ändå väldigt goda.
- Ett degigt tips? Sälj pepparkaksdeg inför jul. Många kunder vill baka pepparkakor men slippa göra degen själva. Första rycket innan advent kör vi hårt på detta och det går jättebra.
Jobbar degen resursklokt
Även Frida poängterar att småkakor är svinnsmarta. I bageriet kör de en stor deg som de rullar upp och lägger i frysen. Sedan plockar de fram vid behov och gräddar. Kakorna blir aldrig gamla och behöver slängas. Men en vanlig nybörjarmiss i bageriet varnar hon för.
”Det är mycket viktigt att inte köra degen för länge. Många degar ska ju bearbetas rejält, men det funkar inte med småkakor. Bildas gluten blir det fel konsistens och exempelvis en kolakaka blir inte seg utan spröd och faller isär. Degen ska blandas så att den precis bara går ihop, sen är det klart!”