Skapa det perfekta mjölkskummet

Här lär du dig att skumma mjölken på rätt sätt för att lyfta fram kaffet – både varmt och kallt.

Ett lent mikroskum – krämigt, blankt och följsamt med mindre bubblor – är vad man som barista strävar efter. När grunderna väl sitter och skummet blir perfekt finns det så mycket mer du kan göra, t ex skapa latte art, vackra mönster och skiftningar i skummet.

Så här skummar du mjölk

Att skumma mjölk är egentligen inte svårt, men det kräver rätt teknik och övning. Valet av mjölk har också stor betydelse för skummets kvalitet och stil. Arla® Latte Art® är berikat med ett naturligt mjölkprotein som underlättar ditt jobb att få fram ett fint och mikrotätt skum som håller sig stabilt utan att flyta ut.

Alla proffs med erfarenhet strävar efter att ha allt klart på samma gång och skummar mjölken samtidigt som espresson bryggs. Mindre vana bör ånga mjölken först för den kan vänta på espresson som alltid ska vara precis nybryggd. Mjölk ska alltid skummas till varje beställning, att fylla på restmjölken fungerar inte.

3 steg till det perfekta mjölkskummet

 • Innan du börjar skumma: Fyll en tredjedel till en halv kyld kanna med kall mjölk. En rostfri kanna med ett robust handtag är bäst. Använd alltid kyld mjölk, och förbered bara så mycket som går åt.
 • Vrid på och stäng av ångmunstycket snabbt för att spruta ut eventuellt restvatten.
Skumma mjölk, steg 1
 1. Mjölken ska vara kylskåpskall när du börjar skumningen. Greppa kannan så att du känner mjölkens temperatur för att kunna kontrollera den. Använd gärna termometer om du är ovan. Placera ångpipen precis mot mjölkens yta vid sidan om kannans mittpunkt. Vinkla den 30° så att ångröret skummar mjölken i en virvel. Vrid på ångan till fullt tryck.
Skumma mjölk, steg 2
 1. Ett svagt fräsande ljud hörs när mjölken börjar ta in luft och små fina bubblor bildas. Håll kannan stadigt, utan att röra den fram och tillbaka. Mjölken virvlar inuti kannan och precis innan volymen fördubblas sänker du ångröret längre ned varefter mjölken blir varm. Ljudet ändras till ett djupt brusande ljud. Om det ”tjuter” i röret, då gör du fel!
Skumma mjölk, steg 3
 1. Håll kvar positionen och kontrollera temperaturen. Ta hjälp av en termometer om du är nybörjare. Mjölkens temperatur ska ligga mellan 60°- 65°C. Låt inte mjölken överstiga 68°. Kokt mjölk smakar välling och luktar bränt. Stäng av ångan med pipen kvar i mjölken för att undvika stänk när önskad temperatur är nådd. Om skummet är för bubbligt, värm det mindre nästa gång. Torka direkt av ångmunstycket med en fuktig trasa.

Häll upp och servera

 1. Knacka ordentligt med kannan i bänken för att spränga alla stora bubblor på ytan så att du får ett fin skum på mjölken.
 2. Snurra kannan och observera mjölkens konsistens. Perfekt luftad mjölk är lite trög när den snurras runt. Konsistensen ska vara densamma i hela kannan, d.v.s. skummad mjölk, inte mjölk toppad med skum.
 3. Häll sakta upp den följsamma mjölken över den nybryggda espresson. Om mjölken är klar innan shoten, håll kannan i rörelse för att förhindra att skummet separeras och att ett lock bildas.

Skumma mjölken kall

För att få ett varmt skum måste du ha tillgång till en espressomaskin. För ett kallt skum räcker det med en manuell mjölkskummare.

Innan du börjar

 • Se till att mjölken är kylskåpskall.
 • Fyll en pressokanna till en tredjedel med den kalla mjölken och sätt på locket. En modell i glas med pressolock är smidig att använda.

Börja skumma

 • Pumpa pressofiltret upp och ner cirka 15-20 gånger.
 • Ta bort pressen och rör om i mjölken med en sked för att få en riktigt krämig konsistens på skummet. Klart!