Kaffe till perfektion

Kaffemarknaden blomstrar och ord som cappuccino, café au lait och latte macchiato har sedan länge letat sig in i svenskarnas vokabulär. Här ger vi våra tips på hur du som kaffeleverantör kan optimera kaffeupplevelsen.

Gör kaffet till en attraktion

De flesta av oss uppskattar en god kopp kaffe. Inte minst när restaurangbesöket börjar närma sig sitt slut kan en nybryggd kaffeupplevelse sätta en perfekt punkt för besöket. Det ställer krav på dig som jobbar i restaurangbranschen. Krav på att du kan servera en kopp kaffe som är något utöver det vanliga.

För dig som jobbar på kafé är en god och fint serverad kaffe en självklar förväntan från dina gäster, de ställer höga krav på både smak och helhetsupplevelsen. Du har allt att vinna på att servera en kopp kaffe som gör intryck. Med den här digitala broschyren vill vi ge dig en hjälpande hand och framförallt inspirera dig att hitta den perfekta harmonin mellan mjölk och kaffe.

Ladda ner vår digitala broschyr

Optimera smakupplevelsen

Det finns 4 saker du behöver tänka på för att optimera smakupplevelsen för dina gäster: Arom, syrlighet, kropp och bitterhet.

1. Aromen är de doftnoter som träffar näsborrarna när kaffet bryggs. Det är ditt första möte med kaffet.

2. Syrligheten är den ljusa, torra och ofta lite söta förnimmelse du får av framförallt lättrostade bönor. Ju mer mörkrostade bönorna är, desto mindre syrlighet har kaffet.

3. Kropp är den upplevelse av tyngd och textur som kaffet ger i munnen.

4. Bitterhet är en av kaffets grundläggande smaker. Den påverkas av rostningen – ju mörkare rostning, desto mer bitterhet.

Ska det vara mjölk i kaffet? Använd mjölk med mellan- till mörkrostade bönor eller när kaffet har låg syrlighet. Tänk också på att laktos får en sötare smak när det värms upp, protein ger bra skum och fett ger en mjuk och rund textur och kan framhäva smaknyanserna.

Latteguiden - skillnaden mellan de vanligaste kaffedryckerna
Espresso macchiato
Espresso macchiato

En enkel eller dubbel espresso ”fläckad” med en skvätt skummad mjölk som skär ytan.

Cortado
Cortado

Det spanska namnet för en dubbel espresso med skummad mjölk. Hälften espresso och hälften skummad mjölk.

Flat white
Flat white

En dubbel espresso med mikroskum. En del espresso och två delar skummad mjölk. Mer intensiv smak än en cappuccino.

Cappuccino
Cappuccino

En tredjedel espresso, en tredjedel ångad mjölk och en tredjedel skummad mjölk, vilket ger en len och krämig känsla.

Caffè mocha
Caffè mocha

En dubbel espresso smaksatt med choklad som fylls upp med skummad mjölk. Toppas ibland med vispgrädde.

Chailatte
Chailatte

En tredjedel bryggt, osötat, kryddigt chaite med två tredjedelar skummad mjölk. Smaksätts med vaniljsirap för sötma.

Caffè Latte
Caffè Latte

En dubbel espresso med skummad mjölk som hälls på i ett svep så att ett litet lock av skum bildas ovanpå.

Latte macchiato
Latte macchiato

Skummad mjölk med en espresso. Börja med mjölken och häll försiktigt i en espresso.

Gör ditt kaffe till en attraktion

I Sverige är idag en god kopp kaffe en självklar förväntan när man besöker ett kafé. Det ställer krav på dig som jobbar i restaurangbranschen. Krav på att du kan servera en kopp kaffe som är något utöver det vanliga. I den här digitala broschyren vill vi ge dig en hjälpande hand och framförallt inspirera dig att hitta den perfekta harmonin mellan mjölk och kaffe.