8 tips på hur du julifierar din cafémeny
1. Lyft cafédisken med små godsaker
Kola, fudge och praliner är givna i cafédisken under jul. De är perfekta små tilltugg till kaffet, som dessutom kan smaksättas med julens alla smaker. Erbjud också gästerna att köpa med sig hem i fina små förpackningar.
För att lyckas med julens små godsaker, tänk på detta
- Använd en tjockbottnad kastrull när du gör julens godis – då minskar du risken för att bränna i botten. Använder du dessutom en vid kastrull går det snabbare att koka.
- Rör inte för mycket under själva kokningen – det kan resultera i att det bildas för mycket sockerkristaller
- Dubbla inte receptet för många gånger – är det för mycket smet blir det lätt sockrigt.
- Ta hjälp av en termometer för bästa resultat.
- Gör dina egna smaksättningar – populära smaker är brynt smör, hallon, lakrits, citron och choklad.
- Förvara godiset i tättslutande förpackningar, gärna svalt och mörkt, istället för kylen.
- Förpacka kolor, fudge och praliner fint, till exempel i fina papperspåsar och ha framme vid disken med en fin skylt för att maxa merförsäljningen.
Vad vore julen utan den dyrbaraste av alla kryddor? Saffran är så mycket mer än klassiska lussekatter och fisksoppor. Faktum är att ända sedan 1800-talet har vi använt saffran som julkrydda. Den gyllengula färgen och underbara doften förgyller många olika typer av sötsaker och för tankarna direkt till jul.
Lyckas med saffran
- Saffranspulp (saffranextrakt) passar utmärkt till bakning. Den går att köpa färdig eller så gör du egen med saffranspistiller. Det krävs en mindre mängd av extraktet, jämfört med rå saffran – men det ger samma smak.
- Använder du saffranspulp vid bakning kan du med fördel blanda i lite saffranspulver vid sluttampen, för att maximera upplevelsen av saffran.
- Om du bakar/kokar något "snabbt", till exempel kola, så passar saffranspulver bättre att använda jämfört med pulp eller pistiller.
- Gör en lag på saffran med socker, saffran, vatten och ev lite konjak som du sedan kan använda som smaksättning. Kom ihåg att låta lagen dra minst 24 timmar för att utvinna så mycket smak och arom som möjligt.
- Saffran ska vara så röd som möjligt, är det mycket gult i kryddan så betyder det att den är av sämre kvalité. Ju rödare färg, desto bättre kvalitet!
Rulltårtan är populär och kan varieras i oändlighet. Dekorera rulltårtan som en cupcake eller bakelse och lyft den ytterligare genom att jobba med “dagens” eller “limited edition” i form av att variera fyllningar och smak.
Ny smak varje vecka
- 1:a advent – Pepparkaka/lingon/smetanafrosting
- 2:a advent – Saffran/hallon/gräddfrosting
- 3:e advent – Lingon- och färskostfrosting
- 4:e advent – Kardemumma/blåbär/limefrosting
Pepparkakan är en självklarhet på julen. Det finns många sätt att sälja mer med hjälp av svenskarnas favoritsmak.
Paketpris på pimpad pepparkaka
Förvandla vardag till jul-lyx. Servera vanliga pepparkakor med lingongrädde. Lingongrädde gör du enkelt genom att vispa grädde fast och fluffig och vända ner lingonsylt i den. Till 3 dl Arla® vispgrädde går det åt cirka en dl lingonsylt. Hitta ett säljande paketpris för t ex 3 pepparkakor med lingongrädde.
Ett av enklaste sätten att imponera på gästen är att jobba med smaksatt smör. Smöret kan smaksättas på hur många sätt som helst. Kombinationer som passar i såser och krämer fungerar också som smör.
Olika sätt att servera smaksatt smör
- Riv över varma rätter - Förvara rullen i frysen och riv med rivjärn. Gärna så att gästen ser det.
- Rumstempererat smör vid brödet och salladstationen - Ofta får man välja mellan ett par olika dressingar. Låt även gästen få välja smör! Ett snabbt sätt att höja kvaliteten.
- Bred på mackorna - Både varma och kalla smörgåsar lyfter med smaksatt smör.
Förslag på olika smörsmaker
- Brynt vispat smör med crème fraiche
- Dill, citron, lagrad Svecia® och svartpeppar
- Apelsinsmör
- Vispat smör med vaniljsocker (till scones och andra bakverk)
Smörgåsar, wraps och bagels är kanske det enklaste på menyn att uppdatera inför julen. Byt pålägg och fyllningar som inte känns så vintriga mot smaker med jultouch. Färskost är tacksamt att jobba med.Testa att röra ner t ex senap, dill, eller lagrad riven ost i den.
Vanliga mackor |
Julifierade mackor |
Fralla med ost och skinka | Fralla med julskinka, lagrad cheddar och senapskräm (blanda Arla® Pro Färskost, dijonsenap, peppar och salt). |
Ciabatta: het tonfisk och avokado | Levain med Arla® Pro Färskost, svamp, dijonsenap, gräslök och rostad grönkål. |
Bagel eller wrap med kyckling och bacon | Bagel med julskinka, fikon, honung och ostkräm (blanda riven lagrad Präst® ost med crème fraiche och smaka av med salt och peppar). |
På vintern vill man ha lite rejälare mat i sina sallader och bowls. Jobba gärna med komponenter. Hitta en mättande bas som du kombinerar med smakrik ostkräm och toppar med olika protein.
En vintrigare bas
Testa att smaksätta dina klassiska baser med t.ex. saffran. Eller jobba med olika temperaturer. Två tips på olika baser är:
- Saffransgul bulgur med rostad kål och mandel
- Ljummen sallad med rotfrukter
Julig topping
Jobba med klassiska proteiner och toppings man vanligtvis hittar på julbordet. Lax (kall- eller varmrökt), julskinka, rökt kalkon, mandlar och fikon ger både en julig och mättande känsla.
Ostkrämen ger smak
På jul vill man maxa smaken. Då är osten din bäste vän. En bra ostkräm gör det enkelt att höja smaken på både sallader, wraps och bowls. Använd gärna ostar med lite starkare smak för bästa resultat.
På caféet är det enkelt att strössla lite vinter och julkänsla, både på frukost, lunch och fika. Kan du julifiera din topping, crunch eller müsli?
Förslag på juliga toppings
Kombinera olika toppings för att hitta en blandning som just dina kunder uppskattar. Eller testa olika toppings varje dag/vecka för att få till en adventskalender-känsla. Några juliga toppings är:
- Bär - Tranbär, russin och lingon
- Frukt - Apelsin, äpple och fikon
- Nötter - Mandel, valnötter och hasselnötter
- Kryddor - Kardemumma, kanel och saffran