Frukost i skolan – Arla-satsning

Studier visar att barn som inte äter frukost har svårare att koncentrera sig i skolan. Det vill Arla göra något åt och har därför genomfört ett pilotprojekt tillsammans med Botkyrka kommun – i syfte att ge alla elever en bättre start på skoldagen.

Många barn och unga börjar skoldagen på tom mage. Botkyrkapiloten syftade till att tillsammans med skolpersonalen studera effekterna av att starta skoldagen med frukost och vilken påverkan det har i klassrummet och för elevernas välmående.

– 58 procent av eleverna upplevde att de kunde koncentrera sig bättre när de fått frukost, berättar Maja Nordström, livsmedelsagronom på Arla. 

Fakta

Studien leddes och bekostades av Arla Sverige och skedde i tätt samarbete med skolförvaltningen i Botkyrka och ansvariga rektorer. 

Det ingår i frukostpaketet

  • En portionsprodukt, t.ex. en Yoggi® yalla!
  • En ostmacka
  • En frukt

Laktosfria, veganska och glutenfria alternativ finns också

Frukosten påverkar lärandet

Att hoppa över frukosten har visat sig kunna ge värre konsekvenser än en kurrande mage på förmiddagen.

I Folkhälsomyndighetens senaste rapport om skolbarns hälsovanor i Sverige framgår att andelen 15-åriga flickor som aldrig äter frukost till vardags ökar.

Men att hoppa över frukosten har visat sig kunna ge värre konsekvenser än en kurrande mage på förmiddagen. Internationella studier visar nämligen att barn som äter frukost lyckas bättre i skolan.

Det visar en sammanställning av den vetenskapliga litteraturen som en forskargrupp på Linköpings universitet gjort på uppdrag av Arla. 

Maja Nordström är hälsospecialist på Arla.
Maja Nordström är hälsospecialist på Arla.

I klassrummet, inte i matsalen

Under projektet i Botkyrka serverades frukost i samband med första lektionen varje dag – men inte i matsalen. Och det finns en god anledning till det, förklarar Maja Nordström.

– Den som inte äter frukost prioriterar annat på morgonen och sannolikheten att de ska förväntas komma tidigare till skolan för att äta frukost i matsalen är liten. Om man däremot serverar frukost i klassrummet under första lektionen når man alla elever, säger Maja Nordström.

Så här var upplägget för frukost i skolan:

frukostens-steg-1200x405.png

 

Frukost i skolan för bättre skolgång

En så enkel sak som frukost kan alltså göra att eleverna orkar lära sig mer och att klassrumsmiljön blir lugnare.

Studien pågick mellan 5 februari och 4 maj 2018 och utvärderades med hjälp av mätinstitutet Kantar SIFO. Resultaten blev över förväntan.

  • 50 procent av eleverna upplevde att klassrumsmiljön blev lugnare
  • 51 procent av lärarna upplevde att eleverna hade god koncentrationsförmåga jämför med 36 procent innan projektstarten.

– En effekt man inte väntat sig var att eleverna kom i tid i större utsträckning än innan. Att en så enkel sak som en macka, yoghurt och en frukt kan få så stora effekter är bättre än jag vågar hoppas på, avslutar Maja Nordström.