Genom uppropet #sjukmat mot undermålig sjukhusmat som bidrog till ett enormt engagemang i samhället skapades den ideella föreningen Frisk mat. Idag har de ett helhetsgrepp på ca 3 miljoner offentliga måltider som serveras i Sverige varje dag och arbetar på alla plan för en god, näringsrik och jämn kost. De är en av tre som nominerats till specialpriset Årets Guldstjärna i Arla Guldko 2021.

Kunskap och engagemang är A och O

Sedan starten för Frisk mat år 2018 har de jobbat hårt för att skapa engagemang och sprida sin kunskap för att utveckla offentliga måltider. Idag är de en självklar aktör inom området folkhälsa och samverkar med andra organisationer, myndigheter, regioner och privata aktörer för att lyfta debatten om den offentliga maten i media. Målet är att all offentlig mat ska följa de nordiska näringsrekommendationerna, se aptitlig ut och smaka gott, oavsett vart i landet man bor.

- Vår vision är att vi ska bidra till att förbättra folkhälsan. Det finns stora skillnader och stor orättvisa i samhället idag när det gäller hälsan. Genom ökat kunskapsspridning och engagemang kan offentliga måltider bidra till hållbarhet för både folkhälsan och för planeten. Alla de tusentals personer som arbetar med offentliga måltider är viktiga, de har en fantastisk möjlighet att göra skillnad, säger Anna Lindelöw Mannheimer.

Frisk mat får stöd av både privatpersoner och yrkesaktiva såsom sjuksköterskor, läkare, lärare, storkökskockar, kostchefer, förskole pedagoger och omsorgspersonal. För att driva sin förändring bygger de nu en kostnadsfri digital plattform, ett Community där kockar, storköksdrivna, kostchefer och andra som dagligen jobbar med offentliga måltider kan utbyta kunskap och inspiration. På plattformen kommer man kunna ta del av en gratis näringsberäknare, recept som kontrollerats av dietister och få tips anpassat för skolor, äldrevård, sjukvård och motsvariga aktörer.