Dietkocken Anna Philipsson på Älgvägens kök i Växjö kommun engagerar sig för att personer med tugg-och sväljsvårigheter ska få en timbalkost som ser ut och smakar som vanlig mat. Med sin stora entusiasm inspirerar Anna kollegor och sin omgivning till att skapa matglädje, även för dem som har svårigheter att äta. Hon är en av tre som nominerats till specialpriset Årets Guldstjärna i Arla Guldko 2021.

Ett livslångt intresse

Intresset för specialkost har alltid funnits hos Anna eftersom hon själv har matallergier inom familjen. Fokuset på en aptitligare timbalkost började när hennes vän fick en stroke. Anna blev djupt berörd när hon såg hur svårt hennes vän hade att äta då maten inte alls var anpassad efter matgästens behov. Anna bestämde sig då för att detta måste förändras.

”Matglädje ska man njuta av hela livet, särskilt om man har svårt att tugga och svälja som många äldre har. God mat som ser aptitlig ut påverkar ju självklart aptiten”

Våren 2019 började Älgvägens kök i Växjö laga egna näringstäta timbaler som formades och konsistensanpassades efter ursprungsråvarorna. Anna är en av de drivande krafterna bakom utvecklingen där timbalerna tillagas från grunden enligt framtagna smakmallar. Samtidigt frodas nyfikenhet och kreativitet i köket där Anna tillsammans med sina kollegor hela tiden testar nya smaker och matkreationer.

Idag lagas sammanlagt 1500 lunch- och kvällsportioner dagligen varav 150 är timbalkost. Måltiderna serveras till äldre med hemtjänst och äldreboenden i Växjö kommun, utöver det förser Älgvägens kök hela Växjö kommuns behov av timbaler.

Ibland håller de öppet hus för kommuninvånarna för att visa hur de jobbar med konsistenser, smaker och uppläggning för att förhöja de äldres måltidsupplevelse. Kockarna bjuds även in till andra kommuner för att hålla i kurser och inspirera flera kök att börja göra samma sak.