Finalist 2 - Mambona Bojan

Kocken som gör eleverna delaktiga i skolköket och redo för arbetslivet

Kocken Mambona Bojan på Fryshuset Grundskola Västra vill öka ungas intresse för mat och matbranschen och ge dem en första arbetslivserfarenhet. Det handlar om såväl vällagad och näringsriktig lunch som extrajobb för elever i köket eller i Fryshusets foodtruck. Nu är skolkocken en av tre som nominerats till specialpriset Årets Guldstjärna i Arla Guldko 2020.

- Jag är förvånad över att ha blivit nominerad men det är naturligtvis jättekul att arbetet vi gör får spridning. Vi vill stärka ungas självförtroende, öka deras självkänsla och få dem i jobb. Att få alla elever att äta en god och näringsriktig lunch är en bra start, säger kocken Mambona Bojan, eller Manne, som han kallas.

Manne har jobbat som kock på många olika krogar och storkök i Stockholm men aldrig på en skolrestaurang. För två år sedan började han på högstadieskolan Fryshuset Grundskola Västra i stockholmsförorten Husby. Snabbt gjorde Manne lunchen till en höjdpunkt på skoldagen för de cirka 150 matgästerna. Här serveras nu vällagad mat med inspiration från världens alla hörn.

Eleverna bjuds också in till att vara delaktiga i matlagningen och att dela med sig av recept.

Skolköket ska vara en naturlig del av elevernas vardag. När man lagar mat tillsammans byggs förtroenden och här snackas både mat och relationer

Många elever har visat intresse för matlagning och det har lett till att Fryshuset köpte en foodtruck våren 2018. Med handledning av Manne får elever och andra unga från Fryshuset laga mat och sälja på olika evenemang. Utöver foodtrucken gör ungdomarna också cateringuppdrag tillsammans med Manne. Ungdomarna lär sig tillagning, servering och kundbemötande. De får en första arbetslivserfarenhet, lön, självförtroende och framtidstro.

Skolrestaurangen och Fryshuset samarbetar med en lokal Icabutik som efter förfrågan från Manne skänker överbliven frukt och grönsaker till skolan. Matsvinnet minskas och eleverna äter mer frukt och grönt än de annars skulle göra.