En len yoghurtglass på rostad riven potatis blir något gästerna kommer att prata om. Den fräscha och lite syrliga potatisglassen har lagom sötma och en ton av malt. Vänd äpplena snabbt i karamellen så behåller de sin krispighet.

Yoghurtglass med äpple och ingefärskaramell

Recept av Johan Backeus

En len yoghurtglass på rostad riven potatis blir något gästerna kommer att prata om. Den fräscha och lite syrliga potatisglassen har lagom sötma och en ton av malt. Vänd äpplena snabbt i karamellen så behåller de sin krispighet.

Gör så här

    • Tvätta och riv potatisen grovt. Sprid ut potatisen på en plåt och rosta i ugn på 160°, ca 30 min, tills den är gyllene. Potatisen ska ha torkat så mycket att den efter ugnen väger ca 40 g.
    • Sjud upp grädde och glykos, ta från värmen och blanda med potatisen och gelatinbladet, låt stå ca 10 min. Sila ner vätskan i yoghurten och blanda med siktat florsockret. Kör i glassmaskin.
    • Karamellisera sockret och tillsätt smör och grädde och låt koka tills karamellen har löst sig. Tillsätt finriven ingefära, ta från värmen och låt dra 10-15 min. Sila bort ingefäran.
  • Vid servering:

    • Hyvla äpplet tunt och blanda med den varma karamellsåsen. Lägg upp äppelskivorna i tallrikar, ringla över lite karamellsås, toppa med en kula potatisglass och garnera med krossade hasselnötter och plockad oxalis.