En frostig, vintervit tårta med lätta, syrliga smaker. Varva frisk, grön limepannacotta med citronverbena och vaniljyoghurtmousse och frys in. Jocondebotten med rostad flagad mandel ger smak och textur.

Vinterdröm

Recept av Frida Leijon

En frostig, vintervit tårta med lätta, syrliga smaker. Varva frisk, grön limepannacotta med citronverbena och vaniljyoghurtmousse och frys in. Jocondebotten med rostad flagad mandel ger smak och textur.

Gör så här

  • Mandeljoconde:

    • Blanda mandelmjöl, vetemjöl, florsocker, majsstärkelse och de hela äggen till en slät smet.
    • Vispa en fast maräng på äggvita och socker. Blanda ihop marängen med mandelsmeten, tillsätt det smälta smöret sist.
    • Stryk ut smeten tunt på en plåt med silpat och baka i ugn på 170° ca 6 min. Låt svalna och strö över rostad mandel.
  • Limepannacotta med citronverbena:

    • Koka upp grädde, socker, puré, citronverbena, vaniljstång oh frön. Ta från värmen och låt dra ca 15 min.
    • Ta upp vaniljstången, smält ner gelatinet och mixa pannacottan slät.
  • Vaniljyoghurtmousse:

    • Värm försiktigt yoghurt, florsocker, socker, vaniljstång och frön till 35°. Ta upp vaniljstången och mixa yoghurten slät.
    • Smält gelatinet och blanda i yoghurten. Vänd ner grädden.
  • Glaze:

    • Koka upp vatten, socker och glykos. Slå sockerlagen över chokladen och rör slätt.
    • Blanda i övriga ingredienser utom färgen och mixa försiktigt så det inte blir några bubblor. Mixa i den vita färgen sist.
  • Montering:

    • Stansa ut två bottnar i samma form som tårtans interiörform.
    • Häll hälfen av pannacottan i en interiörform. Låt stelna i frys. Lägg på en botten. Fyll interiörformen till ⅔ med mousse. Låt stelna i frys. Fyll på med resterande pannacotta. Låt åter stelna i frys. Lägg på en botten och frys helt igenom.
    • Fyll upp en exteriörform till ⅓ med mousse. Tryck ner interiören i moussen. Låt frysa helt.
    • Ta tårtan ur formen och glasera med 30° glaze. Garnera med isomaltflarn och atsinakrasse.