En vacker avlång tartelett på mördeg med mandel- och kardemummafyllning och ett syrligt lager rödvinbärsgelé. Dekorera vackert med crème fraichemousse, röda vinbär, sockertrådar och svartvinbärsmarshmallows.

Världens bästa mammatartelett

Recept av Frida Leijon

En vacker avlång tartelett på mördeg med mandel- och kardemummafyllning och ett syrligt lager rödvinbärsgelé. Dekorera vackert med crème fraichemousse, röda vinbär, sockertrådar och svartvinbärsmarshmallows.

Gör så här

  • Mördeg:

    • Blanda alla ingredienser så att degen precis går ihop i en maskin med vinge. Plasta in degen och låt vila i kyl innan den kavlas ut.
  • Kardemummafyllning:

    • Blanda mandelmassa med smör till en jämn smet i en maskin med vinge. Tillsätt äggen lite i taget, salt och kardemumma.
  • Rödvinbärsgelé:

    • Koka puré, socker och pektin i ett par minuter tills det tjocknar. Rör i gelatinet och låt svalna.
  • Crème fraichemousse:

    • Koka upp socker och vatten till 121°. Vispa upp äggulan. Slå sockerlagen över äggulan under vispning.
    • Smält gelatinet och vispa ner i äggblandningen.
    • Blanda äggblandningen med crème fraiche till en jämn smet. Vänd ner grädden.
  • Montering:

    • Kavla mördegen 2,5 mm tunn och fodra en tartelettform, ca 29x9 cm. Fyll till hälften med fyllningen. Baka av i ugn på 170° ca 15 min. Låt svalna.
    • Fyll tarteletten med gelén. Låt sätta sig innan moussen spritsas på.
    • Garnera med svartvinbärsmarshmallows, röda vinbär, atsinakrasse och ev sockertrådar.