Tutti-fruttiparfait på svenska bär med riskrispbotten och jordgubbsterrin

Recept av Magnus Johansson

Gör så här

 • Riskrispbotten:

  Smält choklad till 55°. Vänd ner rispuffarna. Bred ut på silpat, så tunt det går. Låt stelna. Skär ut plattorna 8x24 cm.
 • Tutti-fruttiparfait:

  Värm äggvita och socker under vispning till 60°. Vispa marängen kall. Vänd ner fruktpuré och citronsaft i marängen. Vänd sist ner grädde och kvarg. Fyll formar ca 24x8x2 cm samt rör ca 2 cm i diameter med parfaiten. Lägg riskrispbottnarna på formarna. Frys in.
 • Lag till pensling:

  Koka socker, vatten, citronsaft och vaniljstång. Tillsätt gelatinbladen och sila genom en chinoise.
 • Jordgubbsterrin:

  Koka upp socker, vin, vatten och jordgubbspuré till en lag. Slå den varma lagen över de frysta jordgubbarna och låt stå i kyl i 24 tim. Blötlägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i minst 5 min. Sila bort jordgubbarna och spara lagen. Smält gelatinbladen och blanda i den uppmätta lagen. Doppa jordgubbarna i lagen och pressa den i en terrinform ca 10x11x10 cm. Frys in. Skiva terrinen i 2 mm tjocka skivor på skärmaskinen. Pensla lagen på terrinen. Skär skivorna jämna och lägg genast upp på tallrik.
 • Spraychoklad:

  Smält kakaosmör till 50°. Tillsätt smält choklad och värm till 50°. Blanda väl och sila genom en chinoise. Fyll upp chokladen i en spraypistol innan montering.
 • Montering:

  Stick ut parfaiten ur rören med hjälp av en rund utstickare lika stor som röret. Ställ tillbaka i frysen. Tag ur parfaiten ur formarna med hjälp av kallt vatten. Spraya undersidan av parfaiten med chokladen. Ställ tillbaka i frysen. Lägg parfaiten på jordgubbsterrinen och servera.