Klassiker i ny design med karamelliserade hasselnötter.

Trilling

Recept av Emanuel Andrén

Klassiker i ny design med karamelliserade hasselnötter.

Gör så här

  • Hasselnötspraliné:

    • Koka upp vatten, socker, urskrapade frön och vaniljstång till 115°.
    • Tillsätt hasselnötterna och rör försiktigt hela tiden till en gyllenbrun karamell.
    • Häll upp på en silpatmatta. Låt vila till nästa dag.
    • Mixa till en slät massa i snabbmixer. Massan ska hålla 70–74° när den är klar (får ej bli för varm).
    • Den här satsen räcker till mer än vad som går åt till receptet. Det går bra att frysa in det som inte används.
  • Hasselnötsbotten:

    • Blanda choklad och kakaosmör. Tillsätt hasselnötspraliné och blanda samman.
    • Häll ut i en 5 mm hög ram.
    • Låt kristallisera och skär sedan upp i 2 cm breda längder.
  • Mörk chokladtryffel:

    • Koka upp grädde, kvarg och trimolin.
    • Häll uppkoket över chokladen och tillsätt salt, mixa slätt. Tillsätt smöret och mixa slätt igen.
    • Täck med plastfilm och låt stelna i rumstemperatur till lagom spritsbar konsistens.
  • Montering:

    • Spritsa små toppar med chokladtryffel på längderna. Skär i 6 cm bitar med tre toppar per bit och kyl.
    • Doppa i choklad och dekorera efter eget tycke.