![Sju sorters kakor är en svensk klassiker från 1800-talets mitt. Men alla traditioner mår bra av att följa med sin tid. Här presenterar vi tre trendiga småkakor: milanokakor, amarettikakor och linzerögon.](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/foodservice-se/tre-sorters-kakor/226006180.jpg?width=1230&height=670&rmode=crop&format=webp&quality=80)
Tre sorters kakor
![Tre sorters kakor](https://cdn-kund.arla.se/recept/tre-sorters-kakor/qrcode.png?utm_source=qr&utm_medium=recipe-print)
![Arla Pro](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/Files/foodservice-se/94410491/90ba3c84-5c91-4ca4-bb39-9951826e4508.png?width=50&height=50&format=webp&quality=80&rmode=crop)
Sju sorters kakor är en svensk klassiker från 1800-talets mitt. Men alla traditioner mår bra av att följa med sin tid. Här presenterar vi tre trendiga småkakor: milanokakor, amarettikakor och linzerögon.
Gör så här
-
Minimilano med hasselnötter, citron och sesamfrön | ca 80 st:
- Blanda smör och florsocker till en smidig konsistens i maskin med vinge.
- Tillsätt samtliga ingredienser och blanda till en smidig deg. Låt vila inplastad i kyl ca 2 tim.
- Mixa hasselnötter och 50 g socker till en pasta. Tillsätt mandelmjöl, citronskal, 250 g socker och äggvita. Mixa samman och låt stå i kyl ca 2 tim.
- Kavla ut degen 2 mm tjock och dela i längder, ca 8 cm breda och lika långa som plåten.
- Spritsa en sträng med hasselnötsfyllning på degen. Pensla kanterna med lite vatten och rulla ihop som en rulle så att fyllningen hamnar i mitten. Pensla med ägg och rulla i sesamfrön.
- Ställ rullarna i kylen, gärna över natten. Dela i önskad storlek. Baka av i ugn på 180° tills kakorna är gyllenbruna, 8-10 min.
-
Amarettikakor:
- Blanda mandelmassa och socker till en smidig konsistens i maskin med vinge. Tillsätt äggvitan lite i taget och sedan citronskal.
- Spritsa ut degen till biskvier i önskad storlek på plåtar med bakplåtspapper och sikta över florsocker. Låt stå i rumstemperatur över natten. Tryck ihop biskvierna med tre fingrar upp mot mitten så att en topp bildas.
- Baka av i ugn på 180° tills kakorna är gyllenbruna, 8–10 min.
-
Linzerögon:
- Blanda mandelmassa och smör till en smidig konsistens i maskin med vinge.
- Tillsätt samtliga ingredienser och blanda till en smidig deg. Låt stå i kyl ca 2 tim.
- Kavla ut degen 2 mm tjock och stick ut ca 40 kakor med rund utstickare. Stick ut 3 små hål på hälften av kakorna. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och baka av i ugn på 170°, ca 8 min. Låt svalna.
- Sjud citronsaft, havtornsjuice, socker, smör och ägg till 85° under omrörning.
- Smält ner gelatinbladet i curden och sila. Plasta mot ytan och ställ i kyl.
- Spritsa curden på de hela kakorna och lägg på locken med de små hålen. Sikta över florsocker.