Tonkabönsbavaroise med vasslekaramell, yoghurtskum och vaniljglass

Tonkabönsbavaroise med vasslekaramell, yoghurtskum och vaniljglass

Tonkabönsbavaroise med vasslekaramell, yoghurtskum och vaniljglass
Recept av Kasper Kleihs

Man skulle kunna kalla den här desserten 100% mejeri! En ring av bavaroise, smaksatt med tonkaböna och yoghurt, fylls med söt och lätt syrlig vasslekaramell. Karamellen täcks av ett yoghurtskum som toppas med en len vaniljglass.

Gör så här

  • Avhängd yoghurt:
    • Låt hänga av i kyl i ca 24 tim. Använd den avhängda yoghurten till bavaroisen och vasslen till vasslekaramellen.
  • Vasslekaramell:
    • Koka en ljus karamell på socker och vatten. Tillsätt vasslen och sjud till 106°. Låt kallna.
  • Tonkabönsbavaroise:
    • Koka upp mjölk och grädde med riven tonkaböna.
    • Vispa äggula och socker.
    • Häll den varma gräddmjölken över äggulan under vispning. Sjud smeten till 83° och tillsätt urkramat gelatinblad.
    • Sila och kyl till 28°. Blanda i den hängda yoghurten. Vänd ihop med lättvispad grädde och gjut i ihåliga ringformar, ca 8 cm i diameter. Frys.
  • Glasering:
    • Värm äppelmusten i en kastrull. Blanda socker och basic gel. Häll ner blandningen i den varma äppelmusten och låt få ett kraftigt uppkok.
    • Låt svalna till 35° och glasera den frysta bavaroisen.
  • Vaniljglass:
    • Koka upp mjölk och grädde med vaniljfrön och vaniljstång.
    • Vispa socker och äggula.
    • Häll den varma gräddmjölken över äggulan under vispning. Sjud smeten till 83° och tillsätt urkramat gelatinblad.
    • Sila glassmeten och låt svalna. Kör i glassmaskin.
  • Yoghurtskum:
    • Mixa alla ingredienser med stavmixer.
    • Fyll på sifon, ladda med en patron och håll kyld. Skaka ordentligt innan servering.
  • Chokladdekor:
    • Temperera chokladen och stryk ut tunt på plastband.
  • Montering:
    • Placera den glaserade bavaroisen mitt på tallriken. Lägg chokladband runt om bavaroisen.
    • Fyll mitten av bavaroisen med vasslekaramell. Täck med yoghurtskummet och toppa med en quenell av vaniljglassen.