Vegetarisk ceviche med bas av tomat smaksatt med chili, ingefära och dragonolja. Den perfekta förrätten med sydamerikanska influenser.

Tomat ”ceviche” med inkokt ingefära och dragon

Recept av Viktor Westerlind

Vegetarisk ceviche med bas av tomat smaksatt med chili, ingefära och dragonolja. Den perfekta förrätten med sydamerikanska influenser.

Gör så här

  • Tomatvatten:

    • Skär tomaterna i bitar. Dela och kärna ur chilin. Mixa tomat, chili och ingefära slätt i en blender. Häng av det mixade i en sil med kaffefilter och låt hänga tills all vätska har runnit igenom. Smaka av tomatvattnet med limesaft, salt och ev mer chili. Kyl och håll iskall.
  • Inkokt ingefära:

    • Blanchera den strimlade ingefäran och låt rinna av. Koka upp socker och vatten, lägg i ingefäran och låt koka upp. Kyl ner och låt dra så länge som möjligt.
  • Dragonolja:

    • Värm oljan till 60° och mixa med dragon och spenat på maxhastighet i en blender i 3–4 min. Sila genom kaffefilter.
  • Surdegskrutonger:

    • Ta bort skorpan på brödet och bryt inkråmet i mindre bitar. Vänd brödet i smält smör och lägg på en plåt. Rosta i ugn på 175° ca 10 min eller till fin färg. Krutongerna behöver inte vara hårda rakt igenom. Krydda med flingsalt.
  • Tomat ”ceviche”:

    • Skiva hälften av tomaterna fint. Skålla, kyl och skala resterande tomater. Skär ut kärnhuset och spara det. Skär tomatköttet i fina tärningar.
    • Skala gurkorna slarvigt och skär i fina bitar. Skala mangon och skär i tärningar. Kärna ur chilifrukterna och skär i små tärningar.
    • Vänd tomatkött, kärnhus, gurka, mango och chili med limesaft och salt efter smak.
  • Vid servering:

    • Lägg de skivade tomaterna i skålar. Lägg på tomatblandningen och toppa med inkokt ingefära och strimlad dragon. Avsluta med att hälla i det iskalla tomatvattnet och spräck med dragonolja. Toppa med surdegskrutongerna.