En vacker dessert som Årets konditor 2021, Kasper Kleihs har skapat. Ett krispigt mördegsskal rymmer lätt syrlig och glaserad vanilj- och yoghurtbavaroise, uppvispad citronganche samt en frisk och grön örtsorbet. Sorbeten görs på bland annat fem olika örter, äppelmust och yoghurt. Allt dekoreras med ett sirligt tuile-flarn.

Tartelett med citronganache och örtsorbet

Tartelett med citronganache och örtsorbet
Recept av Kasper Kleihs

En vacker dessert som Årets konditor 2021, Kasper Kleihs har skapat. Ett krispigt mördegsskal rymmer lätt syrlig och glaserad vanilj- och yoghurtbavaroise, uppvispad citronganche samt en frisk och grön örtsorbet. Sorbeten görs på bland annat fem olika örter, äppelmust och yoghurt. Allt dekoreras med ett sirligt tuile-flarn.

Gör så här

  • Avhängd yoghurt:

    • Häng av yoghurten i kyl ca 24 tim.
  • Mördeg:

    • Blanda mjöl, florsockret och tärnat kallt smör i blandare med vinge.
    • Tillsätt salt och ägg, ett i taget. Låt degen sätta sig över natten i kyl.
    • Kavla ut degen 2 mm tunt och stansa ut ringar. Pressa mellan tartelettformar, ca 8 cm i diameter.
    • Baka mördegen i press på 165° ca 16 min.
  • Yoghurt- och vaniljbavaroise:

    • Koka upp mjölk och grädde med vaniljfrön och stång.
    • Vispa äggula och socker.
    • Häll den värma gräddmjölken över äggulan under vispning. Sjud smeten till 83° och tillsätt urkramade gelatinblad.
    • Sila och kyl ner till 28°. Blanda i hängd yoghurt och rör slätt. Vänd ihop med lättvispad grädde och gjut i form som passar tartelettskalet. Frys.
  • Glasering:

    • Värm äppelmusten i en kastrull. Blanda socker och basic gel. Häll ner blandningen i den varma äppelmusten och låt få ett kraftigt uppkok.
    • Låt svalna till 35° och glasera den frysta bavaroisen.
  • Örtsorbet:

    • Värm grädde, socker och citronsaft. Tillsätt urkramat gelatinblad.
    • Mixa örterna med äpplemust och yoghurt. Tillsätt resterande ingredienser och mixa.
    • Kör i glassmaskin eller frys sorbeten och kör i pacojet. Gjut i valfria små formar.
  • Citronganache:

    • Koka upp grädde med glykos och 3 g citronskal (vid 10 port). Sila grädden över chokladen och mixa slätt med stavmixer.
    • Tillsätt den kalla grädden och kyl ner.
  • Tuile:

    • Blanda alla ingredienser, stryk i önskad form. Baka på 165° ca 9 min.
    • Ta ur formarna och låt kallna.
  • Montering:

    • Pudra eller spreja tuileflarnen med guld eller silver.
    • Placera tartelettskalet mitt på tallriken med bavaroisen inuti. Vispa upp ganachen och spritsa längs kanten på tarteletten.
    • Placera örtsorbeten i mitten och garnera med harsyra, tagetes, lakritsört och tunt skivat grönt äpple. Toppa med tuile-flarn.