En vacker dessert som Årets konditor 2021, Kasper Kleihs har skapat. Ett krispigt mördegsskal rymmer lätt syrlig och glaserad vanilj- och yoghurtbavaroise, uppvispad citronganche samt en frisk och grön örtsorbet. Sorbeten görs på bland annat fem olika örter, äppelmust och yoghurt. Allt dekoreras med ett sirligt tuile-flarn.

Tartelett med citronganache och örtsorbet

Recept av Kasper Kleihs

En vacker dessert som Årets konditor 2021, Kasper Kleihs har skapat. Ett krispigt mördegsskal rymmer lätt syrlig och glaserad vanilj- och yoghurtbavaroise, uppvispad citronganche samt en frisk och grön örtsorbet. Sorbeten görs på bland annat fem olika örter, äppelmust och yoghurt. Allt dekoreras med ett sirligt tuile-flarn.

Gör så här

  • Avhängd yoghurt:

    • Häng av yoghurten i kyl ca 24 tim.
  • Mördeg:

    • Blanda mjöl, florsockret och tärnat kallt smör i blandare med vinge.
    • Tillsätt salt och ägg, ett i taget. Låt degen sätta sig över natten i kyl.
    • Kavla ut degen 2 mm tunt och stansa ut ringar. Pressa mellan tartelettformar, ca 8 cm i diameter.
    • Baka mördegen i press på 165° ca 16 min.
  • Yoghurt- och vaniljbavaroise:

    • Koka upp mjölk och grädde med vaniljfrön och stång.
    • Vispa äggula och socker.
    • Häll den värma gräddmjölken över äggulan under vispning. Sjud smeten till 83° och tillsätt urkramade gelatinblad.
    • Sila och kyl ner till 28°. Blanda i hängd yoghurt och rör slätt. Vänd ihop med lättvispad grädde och gjut i form som passar tartelettskalet. Frys.
  • Glasering:

    • Värm äppelmusten i en kastrull. Blanda socker och basic gel. Häll ner blandningen i den varma äppelmusten och låt få ett kraftigt uppkok.
    • Låt svalna till 35° och glasera den frysta bavaroisen.
  • Örtsorbet:

    • Värm grädde, socker och citronsaft. Tillsätt urkramat gelatinblad.
    • Mixa örterna med äpplemust och yoghurt. Tillsätt resterande ingredienser och mixa.
    • Kör i glassmaskin eller frys sorbeten och kör i pacojet. Gjut i valfria små formar.
  • Citronganache:

    • Koka upp grädde med glykos och 3 g citronskal (vid 10 port). Sila grädden över chokladen och mixa slätt med stavmixer.
    • Tillsätt den kalla grädden och kyl ner.
  • Tuile:

    • Blanda alla ingredienser, stryk i önskad form. Baka på 165° ca 9 min.
    • Ta ur formarna och låt kallna.
  • Montering:

    • Pudra eller spreja tuileflarnen med guld eller silver.
    • Placera tartelettskalet mitt på tallriken med bavaroisen inuti. Vispa upp ganachen och spritsa längs kanten på tarteletten.
    • Placera örtsorbeten i mitten och garnera med harsyra, tagetes, lakritsört och tunt skivat grönt äpple. Toppa med tuile-flarn.